Śniadaniowe muffinki jajeczne
Zaczaruj poranek swoim bliskim, przygotowując pyszne muffinki śniadaniowe. To zdrowa alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Prosty skład, bez zbędnych dodatków, gwarantuje lekkość i satysfakcję z jedzenia. Jajka dostarczają białka, istotnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Muffinki są sycące, a do ich przygotowania potrzeba zaskakująco niewiele czasu. Idealnie sprawdzają się jako posiłek do zabrania do pracy, szkoły, czy na wycieczkę. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, więc warto zadbać o to, aby było nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Śniadaniowe muffinki jajeczne to doskonały wybór dla każdego, kto ceni sobie zdrowy styl życia.
admin
Składniki:
- 5-6 jajek
- około 5-10 dkg sera żółtego
- 3-4 grubsze plastry wędliny
- szczypiorek
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- słodka papryka
Śniadaniowe muffinki jajeczne – jak zrobić?
- Białka oddzielić od żółtek. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wędlinę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. Z białek ubić sztywną pianę, następnie dodać do niej żółtka i pozostałe składniki (zostawić troszkę sera do posypania) i delikatnie wymieszać. Doprawić przyprawami.
- Do blachy na muffinki włożyć silikonowe foremki wypełnione jajeczną masą. Po wierzchu posypać odrobiną sera żółtego.
- Muffinki zapiekać w rozgrzanym do 180’C piekarniku przez około 15 min, do zarumienienia.
Śniadaniowe muffinki jajeczne – dodatkowe informacje
Ilość na około 12-15 muffinek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Risotto z krewetkami czosnkowymi
Następny przepis: wiosenne kanapki