ŚMIETANOWIEC NA HERBATNIKACH
Każdy kto kocha proste i smaczne ciasta, powinien wypróbować przepis na śmietanowiec na herbatnikach. To niezwykle łatwe do przygotowania danie, które zachwyci najbardziej wymagających łasuchów. Głównym składnikiem jest puszysta, delikatna śmietana, która łączy się w harmonii z chrupiącymi herbatnikami, tworząc idealny duet. W śmietanowcu na herbatnikach cała magia tkwi w prostocie – minimalistyczna lista składników i niewiele pracy, a efekt jest fenomenalny. To idealna propozycja na szybki deser, kiedy niespodziewanie zjawią się goście. Smak tego ciasta przypomina beztroskie dni dzieciństwa i rodzinne spotkania przy kawie.
admin
Składniki:
- 8 paczek herbatników
- 200 ml śmietany 18%
- 600 ml śmietany 30%
- 1 cytryna
- 2 śmietan-fixy
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 50 g czekolady
Śmietanowiec na herbatnikach – jak zrobić?
- Śmietany połączyć ze sobą i ubijać aż podwoją objętość. Wówczas dodać cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fixy. Wlać sok wyciśnięty z cytryny i miksować aż masa zgęstnieje.
- W blaszce układać na przemian herbatniki i przygotowany krem. Wierzch posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki, aby herbatniki zmiękły, najlepiej na całą noc.
ŚMIETANOWIEC NA HERBATNIKACH – dodatkowe informacje
Zamiast soku z cytryny, można użyć soku z pomarańczy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śmietanowiec
Następny przepis: Ciasto śmietanowiec z galaretkami