ŚMIETANOWIEC NA HERBATNIKACH

ŚMIETANOWIEC NA HERBATNIKACH

Każdy kto kocha proste i smaczne ciasta, powinien wypróbować przepis na śmietanowiec na herbatnikach. To niezwykle łatwe do przygotowania danie, które zachwyci najbardziej wymagających łasuchów. Głównym składnikiem jest puszysta, delikatna śmietana, która łączy się w harmonii z chrupiącymi herbatnikami, tworząc idealny duet. W śmietanowcu na herbatnikach cała magia tkwi w prostocie – minimalistyczna lista składników i niewiele pracy, a efekt jest fenomenalny. To idealna propozycja na szybki deser, kiedy niespodziewanie zjawią się goście. Smak tego ciasta przypomina beztroskie dni dzieciństwa i rodzinne spotkania przy kawie.

Składniki:

  • 8 paczek herbatników
  • 200 ml śmietany 18%
  • 600 ml śmietany 30%
  • 1 cytryna
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g czekolady

Śmietanowiec na herbatnikach – jak zrobić?

  1. Śmietany połączyć ze sobą i ubijać aż podwoją objętość. Wówczas dodać cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fixy. Wlać sok wyciśnięty z cytryny i miksować aż masa zgęstnieje.
  2. W blaszce układać na przemian herbatniki i przygotowany krem. Wierzch posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki, aby herbatniki zmiękły, najlepiej na całą noc.

ŚMIETANOWIEC NA HERBATNIKACH – dodatkowe informacje

Zamiast soku z cytryny, można użyć soku z pomarańczy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śmietanowiec
Następny przepis: Ciasto śmietanowiec z galaretkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode