Śmietankowe ciasto z borówkami

Śmietankowe ciasto z borówkami

Zapraszamy do odkrycia magicznej symfonii smaków, jaką proponuje nasz śmietankowe ciasto z borówkami. Ten przepis łączy w sobie soczystość i delikatną kwasowość borówek z kremową, łagodną słodyczą śmietanki. To doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie połączenie tradycyjnych składników w nowoczesnej odsłonie. Nasz placek z borówkami przepis stanowi idealne dopełnienie letniego obiadu lub chłodniejszych, jesienno-zimowych wieczorów. Ciasto borówkowe zasługuje na miano prawdziwej gwiazdy wśród domowych wypieków. Niezależnie od okazji, zawsze będzie cieszyć oczy i podniebienia swoim wyglądem i smakiem.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ kostki masła
  • Dodatkowo:
  • Cukier puder

Śmietankowe ciasto z borówkami – jak zrobić?

  1. Masło ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy po jednym jajku. Dodajemy śmietanę, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Formę (24x24cm.) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto.
  2. Układamy na wierzchu umyte i osuszone borówki.
  3. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
  4. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut.

Śmietankowe ciasto z borówkami – dodatkowe informacje

Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z bananami z kremem herbatnikowym i pijanymi rodzynkami
Następny przepis: Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode