Śmietankowe ciasto z borówkami
Zapraszamy do odkrycia magicznej symfonii smaków, jaką proponuje nasz śmietankowe ciasto z borówkami. Ten przepis łączy w sobie soczystość i delikatną kwasowość borówek z kremową, łagodną słodyczą śmietanki. To doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie połączenie tradycyjnych składników w nowoczesnej odsłonie. Nasz placek z borówkami przepis stanowi idealne dopełnienie letniego obiadu lub chłodniejszych, jesienno-zimowych wieczorów. Ciasto borówkowe zasługuje na miano prawdziwej gwiazdy wśród domowych wypieków. Niezależnie od okazji, zawsze będzie cieszyć oczy i podniebienia swoim wyglądem i smakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ kostki masła
- Dodatkowo:
- Cukier puder
Śmietankowe ciasto z borówkami – jak zrobić?
- Masło ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy po jednym jajku. Dodajemy śmietanę, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Formę (24x24cm.) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto.
- Układamy na wierzchu umyte i osuszone borówki.
- Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut.
Śmietankowe ciasto z borówkami – dodatkowe informacje
Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z bananami z kremem herbatnikowym i pijanymi rodzynkami
Następny przepis: Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką