Smażony ser góralski – oscypek
Czy ktoś powiedział smażony oscypek? Ten aromatyczny, słono-smakowy ser góralski jest nieodłącznym elementem kuchni podhalańskiej. Oscypek niesie w sobie tradycję i kulturę góralską, a smak tego sera osadzony jest w pamięci każdego, kto choć raz go skosztował. Przepis na smażony oscypek to przepis na podróż kulinarną po górskim pejzażu, prosto z podtatrzańskich łąk, gdzie owce dostarczają mleka do jego produkcji. To przepiękne połączenie tradycji i wyjątkowego smaku. Częstokroć służy jako przekąska na gorąco, stanowiąc doskonałe danie dla miłośników nieskomplikowanych, ale zarazem wyjątkowo wyrazistych smaków. Prosty, a jednocześnie niepowtarzalny – smażony oscypek to prawdziwa uczta dla podniebienia.
admin
Składniki:
- 3 sztuki oscypków
- 1 łyżeczka konfitury jagodowej
- 1 patelnia do smażenia
Smażony ser góralski – oscypek – jak zrobić?
- Na kuchenkę postawić patelnię i na suchej patelni położyć serki. Serki smażyć na bardzo małym ogniu i co chwilkę przewracać na drugą stronę. Smażyć tak około 3 minuty.
- Usmażone gorące serki podawać z konfiturą jagodową.
Porady – Smażony ser góralski – oscypek
Zamiast konfitury jagodowej można użyć konfitury z żurawiny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smażony patison a'la schabowy
Następny przepis: Smażony ryż z kurczakiem i warzywami