Smażony ser góralski - oscypek

Smażony ser góralski – oscypek

Czy ktoś powiedział smażony oscypek? Ten aromatyczny, słono-smakowy ser góralski jest nieodłącznym elementem kuchni podhalańskiej. Oscypek niesie w sobie tradycję i kulturę góralską, a smak tego sera osadzony jest w pamięci każdego, kto choć raz go skosztował. Przepis na smażony oscypek to przepis na podróż kulinarną po górskim pejzażu, prosto z podtatrzańskich łąk, gdzie owce dostarczają mleka do jego produkcji. To przepiękne połączenie tradycji i wyjątkowego smaku. Częstokroć służy jako przekąska na gorąco, stanowiąc doskonałe danie dla miłośników nieskomplikowanych, ale zarazem wyjątkowo wyrazistych smaków. Prosty, a jednocześnie niepowtarzalny – smażony oscypek to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • 3 sztuki oscypków
  • 1 łyżeczka konfitury jagodowej
  • 1 patelnia do smażenia

Smażony ser góralski – oscypek – jak zrobić?

  1. Na kuchenkę postawić patelnię i na suchej patelni położyć serki. Serki smażyć na bardzo małym ogniu i co chwilkę przewracać na drugą stronę. Smażyć tak około 3 minuty.
  2. Usmażone gorące serki podawać z konfiturą jagodową.

Porady – Smażony ser góralski – oscypek

Zamiast konfitury jagodowej można użyć konfitury z żurawiny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smażony patison a'la schabowy
Następny przepis: Smażony ryż z kurczakiem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode