Smażone, zielone śledzie w pomidorach
Czy szukasz pomysłu na oryginalne danie z rybą? Przepis na smażone, zielone śledzie w pomidorach to propozycja dla prawdziwych miłośników morskich smaków. Oto jedna ze śmiałych kompozycji łączących kojarzoną z Morzem Północnym rybę ze słońcem zamkniętym w pomidorach. Śledzie, zwane tutaj zielonymi, dzięki niepowtarzalnym dodatkom zyskują nowy, świeży charakter, natomiast łagodność pomidorów doskonale podkreśla ich smak. Ta egzotyczna interpretacja tradycyjnych, morskich smaków, z pewnością przysporzy Ci wielu kulinarncyh wrażeń i zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 kilograma zielonych śledzi
- zalewa:
- 1/2 szklanki octu 10%
- 3 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 liść laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- dodatkowo:
- 1 duża cebula
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- olej
- bułka tarta
- mąka
- jajko
- przyprawy
- zielona pietruszka
Smażone, zielone śledzie w pomidorach – jak zrobić?
- Śledzie pokroić na mniejsze porcje i osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego, posypać pieprzem i jarzynką. Przyprawione porcje śledzi panierujemy jak kotlety w mące, rozmieszanym jajku i bułce tartej. Niewielka ilość oleju rozgrzewamy i smażymy śledzie na złoty kolor z obydwu stron, usmażone zdejmujemy z patelni.
- Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Cebulę w trakcie podsmażania posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu, koncentrat pomidorowy dodajemy do miękkiej cebuli i po wymieszaniu zdejmujemy z palnika. Na zalewę w garnku zagotować wodę z przyprawami, na koniec dodać ocet i cebulę z koncentratem oraz spora ilość posiekanej zielonej pietruszki, wymieszać i gorącą zalewą zalać usmażone śledzie. Po wystudzeniu się zalewy ze śledziami pojemnik wstawiamy do lodówki i dajemy potrawie 2-3 dni, aby smaki sobą przeszły. Podajemy z pieczywem lub do obiadu z dodatkiem ziemniaków.
Smażone, zielone śledzie w pomidorach – dodatkowe informacje
Najlepsze po 2-3 dniach od przygotowania, ponieważ wtedy przejdą przez siebie wszystkie smaki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SMAŻONE SNICKERSY LUB INNE BATONY
Następny przepis: Smażone ziemniaki w plasterkach