Smażone, zielone śledzie w pomidorach

Smażone, zielone śledzie w pomidorach

Czy szukasz pomysłu na oryginalne danie z rybą? Przepis na smażone, zielone śledzie w pomidorach to propozycja dla prawdziwych miłośników morskich smaków. Oto jedna ze śmiałych kompozycji łączących kojarzoną z Morzem Północnym rybę ze słońcem zamkniętym w pomidorach. Śledzie, zwane tutaj zielonymi, dzięki niepowtarzalnym dodatkom zyskują nowy, świeży charakter, natomiast łagodność pomidorów doskonale podkreśla ich smak. Ta egzotyczna interpretacja tradycyjnych, morskich smaków, z pewnością przysporzy Ci wielu kulinarncyh wrażeń i zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 1/2 kilograma zielonych śledzi
  • zalewa:
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • dodatkowo:
  • 1 duża cebula
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • olej
  • bułka tarta
  • mąka
  • jajko
  • przyprawy
  • zielona pietruszka

Smażone, zielone śledzie w pomidorach – jak zrobić?

  1. Śledzie pokroić na mniejsze porcje i osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego, posypać pieprzem i jarzynką. Przyprawione porcje śledzi panierujemy jak kotlety w mące, rozmieszanym jajku i bułce tartej. Niewielka ilość oleju rozgrzewamy i smażymy śledzie na złoty kolor z obydwu stron, usmażone zdejmujemy z patelni.
  2. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Cebulę w trakcie podsmażania posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu, koncentrat pomidorowy dodajemy do miękkiej cebuli i po wymieszaniu zdejmujemy z palnika. Na zalewę w garnku zagotować wodę z przyprawami, na koniec dodać ocet i cebulę z koncentratem oraz spora ilość posiekanej zielonej pietruszki, wymieszać i gorącą zalewą zalać usmażone śledzie. Po wystudzeniu się zalewy ze śledziami pojemnik wstawiamy do lodówki i dajemy potrawie 2-3 dni, aby smaki sobą przeszły. Podajemy z pieczywem lub do obiadu z dodatkiem ziemniaków.

Smażone, zielone śledzie w pomidorach – dodatkowe informacje

Najlepsze po 2-3 dniach od przygotowania, ponieważ wtedy przejdą przez siebie wszystkie smaki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SMAŻONE SNICKERSY LUB INNE BATONY
Następny przepis: Smażone ziemniaki w plasterkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode