SMAŻONE ZIELONE POMIDORY
Smażone zielone pomidory to danie popularne w południowych regionach Stanów Zjednoczonych, a także znane z kultowego filmu o tym samym tytule. Często są one pomijane w kuchni, a niedojrzałe pomidory mogą być niezwykle smaczne gdy są odpowiednio przygotowane. Niektórzy mogą się zastanawiać, czy zielone pomidory są szkodliwe – odpowiedź jest nie, o ile są dobrze ugotowane. Ten przepis na smażone zielone pomidory jest prosty, szybki i daje smaczne, chrupiące placki, idealne na przystawkę lub przekąskę. Jego egzotyczny skład i nietuzinkowy smak na pewno zaskoczą i zachwycą Twoich gości.
admin
Składniki:
- Składniki (2 porcje):
- 4 zielone pomidory
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki bułki tartej
- ponadto
- olej do smażenia
- bekon
Smażone zielone pomidory – jak zrobić?
- Na patelnię wrzucamy pokrojony w plasterki boczek. Smażymy go do czasu, aż prawie cały tłuszcz się wytopi. Skwarki zdejmujemy z ognia.
- Pomidory obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy je w plastry o grubości około 1 cm (maksymalnie). Każdy plasterek oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy je najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na samym końcu w bułce tartej zmieszanej z mąką kukurydzianą.
- Na gorącym tłuszczu (tym z bekonu) smażymy pomidory (w razie potrzeby możemy dolać nieco oleju). Gotowe smażone zielone pomidory odsączamy i podajemy ze skwarkami.
Porady – dodatkowe informacje
Pomidory zielone to po prostu pomidory niedojrzałe. Ze względu na zawartość tomatyny, która w dużych dawkach powoduje poważne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, odradzam zjadanie niedojrzałych pomidorów na surowo. Obróbka cieplna i marynaty neutralizują w znacznej mierze działanie tej substancji szkodliwej. Warto więc niedojrzałe sztuki zamienić w smażone zielone pomidory.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SMAŻONE SNICKERSY LUB INNE BATONY
Następny przepis: Smażone ziemniaki w plasterkach