Smażone mięso z udek
Ciesz się domowym, smacznie przyrządzonym smażonym mięsem z udek, które jest nie tylko niezwykle smakowite, ale także łatwe do zrobienia. Od lat smażone mięso jest ulubieńcem na stołach Polaków, stanowiąc jedno z podstawowych dań kuchni domowej. Ten przepis przynosi kulinarne zadowolenie poprzez prostotę składników i zdecydowany smak, który zawsze wychodzi na pierwszy plan. Czy to na rodzinny obiad, czy na specjalne okazje, smażone mięso z udek nigdy nie zawodzi. Aromatyczne, soczyste i pełne smaku, to danie zachwyci każdego miłośnika mięsa. Dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ok 0,6 kg mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości)
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 ząbek czosnku
- przyprawa do kurczaka
- szczypta mielonego imbiru
- papryka ostra
- papryka słodka
- 1 łyżka oliwy
Smażone mięso z udek – jak zrobić?
- Mięso myjemy, osuszamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę nacieramy mięso, posypujemy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy mięso z obydwu stron na złoty kolor. Gdy mięso się podsmaży wlewamy wino, chwilkę odparować, przykryć i dusić do miękkości mięsa.
- Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniaczkami i lekką surówką. Smacznego!
Smażone mięso z udek – dodatkowe informacje
Usmażone mięso można posypać posiekanym, świeżym koperkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smażone jabłka z cebulką - dodatek do mięs
Następny przepis: Smażone, marynowane filety z kurczaka