Smażone, marynowane filety z kurczaka

Smażone, marynowane filety z kurczaka

Zachęcamy do wypróbowania niezwykle soczystego, smażonego, marynowanego filetu z kurczaka. Ten prosty, ale smakowity przepis to prawdziwa symfonia aromatów. Smażone filety z kurczaka to doskonały pomysł na obiad, który z pewnością zadowoli każdego miłośnika drobiu. Klucz tkwi w marynacie, która sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste i pełne smaku. Przyrządzanie tej potrawy to prosta sztuka kulinariczna, która nie wymaga wielkiego doświadczenia w kuchni, a efekt końcowy zapiera dech w piersiach. Czy jest lepszy sposób na celebrowanie mięsa z kurczaka niż ten przepis?

Składniki:

  • 1,30 kg piersi z kurczaka
  • 2 sztuki jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 małe cebule
  • 6 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki curry
  • 3 łyżeczki „Vegety”

Smażone, marynowane filety z kurczaka – jak zrobić?

  1. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Piersi z kurczaka pokroić w paski.
  3. Otoczyć kurczaka w jajku i mące ziemniaczanej.
  4. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
  5. Włożyć do lodówki na 24 godziny.
  6. W następnym dniu wyłożyć na patelnię i usmażyć na oleju.

Smażone, marynowane filety z kurczaka – dodatkowe informacje

Można podawać z różnymi dodatkami, ja proponuję z ryżem po kapitańsku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smażone mięso z udek
Następny przepis: Smażone pierożki ruskie z sosem śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode