Smażone, marynowane filety z kurczaka
Zachęcamy do wypróbowania niezwykle soczystego, smażonego, marynowanego filetu z kurczaka. Ten prosty, ale smakowity przepis to prawdziwa symfonia aromatów. Smażone filety z kurczaka to doskonały pomysł na obiad, który z pewnością zadowoli każdego miłośnika drobiu. Klucz tkwi w marynacie, która sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste i pełne smaku. Przyrządzanie tej potrawy to prosta sztuka kulinariczna, która nie wymaga wielkiego doświadczenia w kuchni, a efekt końcowy zapiera dech w piersiach. Czy jest lepszy sposób na celebrowanie mięsa z kurczaka niż ten przepis?
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,30 kg piersi z kurczaka
- 2 sztuki jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 małe cebule
- 6 łyżek oleju
- 2 płaskie łyżeczki curry
- 3 łyżeczki „Vegety”
Smażone, marynowane filety z kurczaka – jak zrobić?
- Piersi z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Piersi z kurczaka pokroić w paski.
- Otoczyć kurczaka w jajku i mące ziemniaczanej.
- Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
- Włożyć do lodówki na 24 godziny.
- W następnym dniu wyłożyć na patelnię i usmażyć na oleju.
Smażone, marynowane filety z kurczaka – dodatkowe informacje
Można podawać z różnymi dodatkami, ja proponuję z ryżem po kapitańsku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smażone mięso z udek
Następny przepis: Smażone pierożki ruskie z sosem śmietanowym