Smażone jabłka z cebulką – dodatek do mięs
Tradycyjnie smażone jabłka z cebulką to aromatyczny dodatek do mięs, który skutecznie urozmaici niejedną potrawę. Pachnąceany, złocisto-smażone jabłka i cebula to doskonałe połączenie kontrastujących smaków. Jabłka dodadzą potrawie nieco słodkości, natomiast cebula uwypukli jej wyrazistość. To proste i szybkie danie, którym można zaskoczyć swoich bliskich podczas tradycyjnego obiadu lub kolacji. Smażone jabłka z cebulką doskonale komponują się zarówno z wieprzowiną, jak i dróbem, a ich delikatna konsystencja i wyjątkowy smak, na pewno zaspokoją podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Spójrzmy na listę niezbędnych składników.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 5 łyżek masła
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki majeranku
Smażone jabłka z cebulką – dodatek do mięs – jak zrobić?
- Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobne cząstki.
- Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła, wykładamy na gorącą patelnię jabłka i dusimy.
- Jak jedna strona jabłek się zezłoci, przekręcamy delikatnie na druga stronę.
- Dusimy jeszcze ok 2 min, solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy cebulę.
- Dusimy do miękkości w razie potrzeby podlewając wodą. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Na mięso wykładamy cebulkę i na górę – jabłka.
Smażone jabłka z cebulką – dodatkowe informacje
Warto wybrać twarde odmiany jabłek, wtedy podczas smażenia, jabłka nam się nie rozpadną.