Smażone jabłka z cebulką - dodatek do mięs

Smażone jabłka z cebulką – dodatek do mięs

Tradycyjnie smażone jabłka z cebulką to aromatyczny dodatek do mięs, który skutecznie urozmaici niejedną potrawę. Pachnąceany, złocisto-smażone jabłka i cebula to doskonałe połączenie kontrastujących smaków. Jabłka dodadzą potrawie nieco słodkości, natomiast cebula uwypukli jej wyrazistość. To proste i szybkie danie, którym można zaskoczyć swoich bliskich podczas tradycyjnego obiadu lub kolacji. Smażone jabłka z cebulką doskonale komponują się zarówno z wieprzowiną, jak i dróbem, a ich delikatna konsystencja i wyjątkowy smak, na pewno zaspokoją podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Spójrzmy na listę niezbędnych składników.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 5 łyżek masła
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki majeranku

Smażone jabłka z cebulką – dodatek do mięs – jak zrobić?

  1. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobne cząstki.
  2. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła, wykładamy na gorącą patelnię jabłka i dusimy.
  3. Jak jedna strona jabłek się zezłoci, przekręcamy delikatnie na druga stronę.
  4. Dusimy jeszcze ok 2 min, solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem.
  5. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  6. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy cebulę.
  7. Dusimy do miękkości w razie potrzeby podlewając wodą. Solimy i pieprzymy do smaku.
  8. Na mięso wykładamy cebulkę i na górę – jabłka.

Smażone jabłka z cebulką – dodatkowe informacje

Warto wybrać twarde odmiany jabłek, wtedy podczas smażenia, jabłka nam się nie rozpadną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: smażone jabłka na zimę
Następny przepis: Smażone kiełki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode