Smażona fasola,,jaś
Fasola „jaś” to roślina strączkowa, która ma szczególne miejsce w kuchni polskiej i światowej. Ten tradycyjny składnik to doskonałe źródło białka, nisko-kaloryczne i pełne błonnika, co czyni go idealnym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Prezentowany przepis na smażoną fasolę „jaś” przekształca prostą skromną roślinę strączkową w odczynnik smaków i faktur. To doskonały dodatek do obiadu czy kolacji, ale też stanowi samodzielne danie. Jest to prosta i szybka potrawa do przygotowania, która na pewno dostarczy satysfakcji każdemu miłośnikowi fasoli i domowej kuchni.
admin
Składniki:
- Fasola zielona „jaś” w zielonych strąkach (dowolna ilość)
- Sól do smaku
- 1 cebula
- Olej do smażenia
Smażona fasola „jaś” – jak zrobić?
-
1.
Fasolę wyłuskać, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości, posolić i odcedzić. -
2.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie oleju. -
3.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć na rumiano fasolkę. Przełożyć na talerz i posypać usmażoną cebulą. Podawać od razu gorące.
Smażona fasola – dodatkowe informacje
Taka fasola w jeszcze zielonych strąkach bardzo szybko się gotuje i nie trzeba namaczać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smażona cukinia z serem
Następny przepis: Smażona kiełbasa z cebulą