Smażona fasola,,jaś

Smażona fasola,,jaś

Fasola „jaś” to roślina strączkowa, która ma szczególne miejsce w kuchni polskiej i światowej. Ten tradycyjny składnik to doskonałe źródło białka, nisko-kaloryczne i pełne błonnika, co czyni go idealnym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Prezentowany przepis na smażoną fasolę „jaś” przekształca prostą skromną roślinę strączkową w odczynnik smaków i faktur. To doskonały dodatek do obiadu czy kolacji, ale też stanowi samodzielne danie. Jest to prosta i szybka potrawa do przygotowania, która na pewno dostarczy satysfakcji każdemu miłośnikowi fasoli i domowej kuchni.

Składniki:

  • Fasola zielona „jaś” w zielonych strąkach (dowolna ilość)
  • Sól do smaku
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia

Smażona fasola „jaś” – jak zrobić?

  1. 1.
    Fasolę wyłuskać, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości, posolić i odcedzić.
  2. 2.
    Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie oleju.
  3. 3.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć na rumiano fasolkę. Przełożyć na talerz i posypać usmażoną cebulą. Podawać od razu gorące.

Smażona fasola – dodatkowe informacje

Taka fasola w jeszcze zielonych strąkach bardzo szybko się gotuje i nie trzeba namaczać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smażona cukinia z serem
Następny przepis: Smażona kiełbasa z cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode