smalec vege

smalec vege

Smalec vege, to ekologiczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego smalcu. Znajdzie swoje zastosowanie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealny do smażenia, pieczenia i jako dodatek do kanapek. Jego podstawowym składnikiem jest olej kokosowy, który jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i ma liczne prozdrowotne właściwości. Smalec vege jest także alternatywą dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, chociaż z pewnością pokochają go także miłośnicy tradycyjnej polskiej kuchni. Wykorzystanie oleju kokosowego nadaje mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Spróbujcie, a na pewno szybko zagości on w waszych kuchniach na stałe.

Składniki:

  • baza:
  • 100g oleju kokosowego
  • 50g oliwy z oliwek
  • 50g oleju rzepakowego
  • dodatki:
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 mała cebula
  • 1 małe jabłko – twarde
  • posiekana natka pietruszki
  • zioła (np. estragon)
  • 2 łyżki granulatu sojowego

Smalec vege – jak zrobić?

  1. Olej kokosowy podgrzewamy delikatnie w garnuszku lub mikrofalówce, żeby się upłynnił i mieszamy z pozostałymi tłuszczami. Cebulę i jabłko (dobrze nadają się ligole) kroimy w kostkę i smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Granulat sojowy zalewamy wrzątkiem na ok. 10 minut do napęcznienia, po czym smażymy na osobnej patelni aż do powstania chrupiących skwarek – to chwilę potrwa, trzeba być cierpliwym.
  2. Wszystkie składniki mieszamy, przelewamy do słoiczków lub pudełek i zostawiamy do zastygnięcia (niecierpliwi mogą włożyć do lodówki – będzie szybciej).

Smacznego!

smalec vege – dodatkowe informacje

– do smażenia cebuli, jabłka i soi używamy naprawdę mało oleju – mają być jak najbardziej suche i chrupiące

– sos sojowy nadaje fajny smak i kolor, ale w razie czego można zastąpić go solą

– warto nalewać smalec stopniowo, dając każdej kolejnej warstwie zastygnąć, w przeciwnym wypadku dodatki opadną na dno


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smalec sojowy
Następny przepis: Smalec Wiejski - z jabłkiem i cebulą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode