smalec vege
Smalec vege, to ekologiczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego smalcu. Znajdzie swoje zastosowanie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealny do smażenia, pieczenia i jako dodatek do kanapek. Jego podstawowym składnikiem jest olej kokosowy, który jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i ma liczne prozdrowotne właściwości. Smalec vege jest także alternatywą dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, chociaż z pewnością pokochają go także miłośnicy tradycyjnej polskiej kuchni. Wykorzystanie oleju kokosowego nadaje mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Spróbujcie, a na pewno szybko zagości on w waszych kuchniach na stałe.
admin
Składniki:
- baza:
- 100g oleju kokosowego
- 50g oliwy z oliwek
- 50g oleju rzepakowego
- dodatki:
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 mała cebula
- 1 małe jabłko – twarde
- posiekana natka pietruszki
- zioła (np. estragon)
- 2 łyżki granulatu sojowego
Smalec vege – jak zrobić?
- Olej kokosowy podgrzewamy delikatnie w garnuszku lub mikrofalówce, żeby się upłynnił i mieszamy z pozostałymi tłuszczami. Cebulę i jabłko (dobrze nadają się ligole) kroimy w kostkę i smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Granulat sojowy zalewamy wrzątkiem na ok. 10 minut do napęcznienia, po czym smażymy na osobnej patelni aż do powstania chrupiących skwarek – to chwilę potrwa, trzeba być cierpliwym.
- Wszystkie składniki mieszamy, przelewamy do słoiczków lub pudełek i zostawiamy do zastygnięcia (niecierpliwi mogą włożyć do lodówki – będzie szybciej).
Smacznego!
smalec vege – dodatkowe informacje
– do smażenia cebuli, jabłka i soi używamy naprawdę mało oleju – mają być jak najbardziej suche i chrupiące
– sos sojowy nadaje fajny smak i kolor, ale w razie czego można zastąpić go solą
– warto nalewać smalec stopniowo, dając każdej kolejnej warstwie zastygnąć, w przeciwnym wypadku dodatki opadną na dno
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smalec sojowy
Następny przepis: Smalec Wiejski - z jabłkiem i cebulą.