Smalec sojowy

Smalec sojowy

Smalec sojowy to idealna wegańska alternatywa dla tradycyjnego smalcu zwierzęcego. Pełen smaku i aromatu, służy jako doskonały dodatek do zimowych kanapek, niedzielnego śniadania czy wigilijnej wieczerzy. Wykorzystanie soi zamiast tłuszczu zwierzęcego sprawia, że jest to danie 100% roślinne, przyjazne dla wegan i wegetarian, a także lepsze dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Smalec sojowy jest również niezwykle sycący i wartościowy pod względem odżywczym. Jak zrobić smalec sojowy? Podstawą są proste składniki, które z łatwością odnajdziesz w każdym supermarkecie. Bez wątpienia każdy pokocha ten produkt.

Składniki:

  • 1/2 torebki kostki sojowej
  • 1 cebula
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 małego selera
  • 1,5 ząbka czosnku
  • majeranek
  • sól
  • domowa przyprawa uniwersalna
  • 1 łyżka oleju
  • 2 kost. planty

Smalec sojowy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę i seler gotujemy w wodzie z solą do miękkości. Wyjmujemy warzywa i kroimy w drobną kosteczkę. Do wody z warzyw wrzucamy pół torebki kostki sojowej i moczymy aż będzie miękka. Odciskamy ją i kroimy na malutkie kawałki (zastępują nam skwareczki).

    Na patelni na łyżce oleju smażymy cebulę i pokrojony czosnek. Dorzucamy pokrojoną marchewkę, selera i kostkę sojową. Smażymy do zrumienienia i doprawiamy przyprawami i przekładamy do słoiczka.

    W rondelku rozpuszczamy 2 planty i zalewamy wszystko od czasu do czasu mieszając żeby wszystko nie opadło na dno.

Smalec sojowy – dodatkowe informacje

* Kostkę sojową można zastąpić kotletami sojowymi.

* Marchew i selera można użyć np. z zupy


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smalec w słoikach z boczkiem i mięsem mielonym zapiekany w piekarniku
Następny przepis: smalec vege

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode