Smalec sojowy
Smalec sojowy to idealna wegańska alternatywa dla tradycyjnego smalcu zwierzęcego. Pełen smaku i aromatu, służy jako doskonały dodatek do zimowych kanapek, niedzielnego śniadania czy wigilijnej wieczerzy. Wykorzystanie soi zamiast tłuszczu zwierzęcego sprawia, że jest to danie 100% roślinne, przyjazne dla wegan i wegetarian, a także lepsze dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Smalec sojowy jest również niezwykle sycący i wartościowy pod względem odżywczym. Jak zrobić smalec sojowy? Podstawą są proste składniki, które z łatwością odnajdziesz w każdym supermarkecie. Bez wątpienia każdy pokocha ten produkt.
Smalec sojowy – jak zrobić?
admin
Składniki:
- 1/2 torebki kostki sojowej
- 1 cebula
- 1/2 marchewki
- 1/2 małego selera
- 1,5 ząbka czosnku
- majeranek
- sól
- domowa przyprawa uniwersalna
- 1 łyżka oleju
- 2 kost. planty
Smalec sojowy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Marchewkę i seler gotujemy w wodzie z solą do miękkości. Wyjmujemy warzywa i kroimy w drobną kosteczkę. Do wody z warzyw wrzucamy pół torebki kostki sojowej i moczymy aż będzie miękka. Odciskamy ją i kroimy na malutkie kawałki (zastępują nam skwareczki).
Na patelni na łyżce oleju smażymy cebulę i pokrojony czosnek. Dorzucamy pokrojoną marchewkę, selera i kostkę sojową. Smażymy do zrumienienia i doprawiamy przyprawami i przekładamy do słoiczka.
W rondelku rozpuszczamy 2 planty i zalewamy wszystko od czasu do czasu mieszając żeby wszystko nie opadło na dno.
Smalec sojowy – dodatkowe informacje
* Kostkę sojową można zastąpić kotletami sojowymi.
* Marchew i selera można użyć np. z zupy
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smalec w słoikach z boczkiem i mięsem mielonym zapiekany w piekarniku
Następny przepis: smalec vege