Smalec fasolowy – bez cholesterolu
Smalec fasolowy – bez cholesterolu to smaczna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego smalcu z tłuszczu zwierzęcego. To prawdziwa rewelacja dla wegan, a także osób dbających o swoje zdrowie i figura. Dzięki starannie dobranym składnikom, smalec fasolowy, wbrew pozorom, zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem i konsystencją. Wykorzystanie fasoli białej pozwala nie tylko obniżyć poziom cholesterolu w potrawie, ale też dostarcza cennych składników mineralnych. Idealnie komponuje się zarówno z chrupiącym pieczywem, jak i z tradycyjnych polskich dodatkami do smalcu, jak ogórki czy cebulka. Oto propozycja, która może zrewolucjonizować postrzeganie kuchni wegańskiej na lepsze.
admin
Składniki:
- 2 szklanki fasoli białej (drobnej lub jasiek)
- 4 cebule
- Olej do zrumienienia cebuli
- Sól, pieprz, majeranek do smaku
Smalec fasolowy – bez cholesterolu – jak zrobić?
- Fasolę namaczamy na noc. Następnego dnia odcedzamy z wody w której się moczyła, zalewamy nową i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie fasolę przecedzamy i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Ostudzoną fasolę miksujemy na gładko (np. blenderem). Dokładamy do niej cebulę (ciepłą) i doprawiamy do smaku.
- Smalec można zrobić z fasoli, która została nam ze świąt. U mnie na wigilii jest podawany barszcz czerwony z fasolą.
Słowa kluczowe: smalec a cholesterol, ciasto bez cholesterolu
Smalec fasolowy – dodatkowe informacje
Tak przygotowany smalec można przełożyć do słoików, przechowywać w lodówce i korzystać z niego przez kilka dni. Doskonale smakuje sam, jak również z ogórkiem kiszonym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smalec w słoikach z boczkiem i mięsem mielonym zapiekany w piekarniku
Następny przepis: smalec vege