Słowacki gulasz segedin
Słowacki gulasz segedin to domowy przepis, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie w typowych słowackich domach. Ten kremowy gulasz jest bogaty w smaku, dzięki połączeniu mięsa wieprzowego, kwaszonej kapusty i śmietany. To jest danie, które grzeje zimą i zadowala podczas mniej ciepłych miesięcy. Tego gulasza nie można po prostu znaleźć w menu dowolnej zachodniej restauracji, jest to specjalność kulinarna, która przyciąga miłośników jedzenia na Słowację. Oferując pełen smak i głębię, gulasz segedin jest prawdziwym comfort food, często służącym jako łącznik dla rodzin i przyjaciół.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 600 g mięsa wieprzowego/ 500 g kwaszonej kapusty/ 4 cebule/ 2 łyżki smalcu/ 3 kulki ziela angielskiego/ szczypta kminku w proszku/ 2 liście laurowe/ sól/ pieprz/ 3 ząbki czosnku/ 1 łyżka papryki/ 1 ziemniak/ 200ml śmietany kremówki
Słowacki gulasz segedin – jak zrobić?
- Mięso kroimy na większą kostkę, cebule na grubo. Do roztopionego tłuszczu wrzucamy cebule i smażymy na złocisto. Dodajemy ziele angielskie, kminek, liść laurowy oraz mięso. Smażymy ze wszystkich stron, opieprzymy, dolejemy toszkę wody, dodajemy nakrojony czosnek, wymieszamy. Mięso posypiemy papryką i chwile gotujemy. Ponownie dolewamy trochę wody Kapusę jeśli trzeba nakroimy a następnie dodajemy do mięsa. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu 1 – 1.5 godziny. Gdy mięso i kapusta są miękkie dodajemy ziemniak starty na tarce – małe oczka. Na końcu dodajemy śmietanę, gdy to potrzebne solimy.
Słowacki gulasz segedin – dodatkowe informacje
Danie najlepiej smakuje z słowacka knedlą czyli drożdżowym cieście przygotowanym na parze. Na słowacji można ja kupic w każdym sklepie. Knedle na ogół w kształcie chlebka, kroimy na gróbsze kromki i podgrzewamy na parze lub w mikrofalówce – w tym celu kromki dajemy do foliowego worka, nakropimy trochę wody, worek skręcamy i ogrzewamy 1 – 2 min.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Słoneczna Italia
Następny przepis: Wędzona słonina w aromatycznej mieszance przypraw