Słoneczna Italia
„Słoneczna Italia” to zaproszenie na kulinarną podróż, która zabierze Cię prosto do ciepłych, włoskich stron. Ten przepis, inspirowany tradycyjną kuchnią z wybrzeża typowej, śródziemnomorskiej Itali, ożywi Twoje kubki smakowe niezwykle aromatyczną mieszanką świeżych składników. Ten prosty i szybki sposób na zdrowe danie sprawi, że poczujesz, jakbyś siedziała na wystrojonym tarasie, patrząc na zapierające dech w piersiach, słoneczne krajobrazy Italii. Bez względu na to, czy szukasz szybkiego obiadu, czy też czegoś, co rozgrzeje Twoje serce, „Słoneczna Italia” na pewno zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia. Zachwyć siebie i swoich bliskich tą wyjątkową kulinarną podróżą w smakach.
admin
Składniki:
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 1 puszka groszku zielonego
- 3 duże cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 piersi z kurczaka
- makaron typu świderki
- sól
- tłuszcz do smażenia
Słoneczna italia – jak zrobić?
- Pomidory razem z zalewą oraz groszek ( również z zalewą) przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu.
- Pierś z kurczaka kroimy na małe kwadraty i podsmażamy na tłuszczu, po czym dodajemy do warzyw.
- Cebule kroimy w plastry i dusimy – po czym również dodajemy do warzyw -razem z tłuszczem z patelni.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy wszystko jeszcze ok. 10 -15 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą do smaku.
- Gotujemy porcje makaronu wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy na talerze. Polewamy przygotowanym „sosem warzywno-mięsnym”.
xxxx – dodatkowe informacje
1. Można posypać startym parmezanem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Słoneczka orzechowe
Następny przepis: Słowacki gulasz segedin