Słodka kapusta
Zapraszamy do odkrycia aromatu i wyjątkowej słodyczy naszej słodkiej kapusty. To niecodzienna interpretacja tradycyjnego dania, które pochodzi prawdopodobnie z kuchni wschodnioeuropejskiej. W tym przepisie skoncentrowaliśmy się na wydobyciu naturalnej słodyczy kapusty, bez dodatku sztucznych substancji słodzących czy cukru. Większość z nas kojarzy kapustę tylko z jej kwasowym smakiem, stąd ten przepis to idealna opcja na zmianę tych skojarzeń. Nasza słodka kapusta, to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub imprezę dla znajomych. Zaskocz swoich bliskich nietypowym daniem, które z pewnością zachwyci zarówno miłośników tradycyjnej kuchni, jak i tych szukających nowych smaków.
admin
Składniki:
- 1 duża główka kapusty
- 2 – 3 laski kiełbasy
- 1 kawałeczek boczku
- 2 cebule
- 3 pomidory
- 2 koncentraty pomidorowe
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżeczka wegety
- sól i pieprz
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka majeranku
Słodka kapusta – jak zrobić?
- Kapustę poszatkować i przełożyć do sporego garnka, zalać wodą i wstawić na średni ogień.
- Pokroić cebulę, boczek i kiełbasę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju i lekko podsmażyć. Przełożyć do kapusty.
- Dodać kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, po pół łyżeczki oregano, bazylii, majeranku i ziół prowansalskich, sól, pieprz i pół łyżeczki wegety. Wszystko razem wymieszać i zostawić by kapusta się zagotowała.
- Pomidory zaparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do kapusty wraz z 3 łyżkami cukru, koncentratami pomidorowymi i posiekanym koperkiem. Wymieszać i zostawić do gotowania na godzinę lub półtorej.
- Sprawdzić czy nie brakuje soli lub cukru. I gotowe. Można podawać do obiadu jak również z pieczywem. Smacznego.
Słodka kapusta – dodatkowe informacje
Czym dłużej kapusta się gotuje tym bardziej wiążą się ze sobą składniki i kapusta smakuje lepiej.