Śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych
Przepis na śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych to kwintesencja wakacyjnych smaków i aromatów zamkniętych w jednym daniu. Niekwestionowanym bohaterem tej wyśmienitej potrawy są soczyste, słodkawe śliwki, które doskonale komponują się z chrupiącą kruszonką z płatków owsianych. Ten przepis to nie tylko efektowny i smaczny deser, ale także sposób na zdrowe wykorzystanie sezonowych owoców. Cynamon i nuta wanilii dodają mu ciepła i głębi. Idealny na rodzinne spotkania lub piknik, świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Będzie doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty.
admin
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- KRUSZONKA:
- 60 g mąki
- 90 g cukru
- 75 g płatków owsianych
- 70 g zimnego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych – jak zrobić?
- Formę smarujemy masłem. Do miski wkładamy cukier, mąkę, cynamon i imbir i mieszamy.
- Śliwki myjemy i kroimy na cztery części, usuwamy pestkę. Do miski przekładamy śliwki i je obtaczamy.
- Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę. Wszystko wkładamy do miski i rozcieramy między palcami, aż powstaną niewielkie grudki.
- Obtoczone śliwki przekładamy do naczynia do zapiekania.
- Śliwki posypujemy dokładnie kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Śliwki pieczemy około 40 minut, do momentu aż kruszonka się zarumieni i owoce zmiękną (śliwki będą bulgotały).
Słowa kluczowe: śliwki pod kruszonką z płatków owsianych
Śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych – dodatkowe informacje
Przed podaniem śliwki pod kruszonką z płatków owsianych należy troszkę wystudzić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śliwki w occie
Następny przepis: Śliwkowa tarta z kokosową kruszonką i malinowymi lodami