Śliwkowa tarta z kokosową kruszonką i malinowymi lodami

Śliwkowa tarta z kokosową kruszonką i malinowymi lodami

Wprowadzacie swoje kubki smakowe w kulinarną podróż z naszą tarta śliwkową z kokosową kruszonką i malinowymi lodami. Ta aromatyczna, kusząca tarta jest doskonałą mieszanką kwaśnych śliwek, słodkiego ciasta i chrupiącej kokosowej kruszonki. Kiedy do tego dodamy orzeźwiające malinowe lody, otrzymamy niepowtarzalne doświadczenie smakowe. Idealna na rodzinne spotkania, imprezy okolicznościowe lub po prostu jako pyszny deser po obiedzie. Zachwycająca kombinacja owoców, subtelnego kokosu i pysznych lodów sprawi, że ta tarta stanie się jednym z waszych ulubionych przepisów.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    125 gram mąki tortowej
    100 gram masła
    50 gram cukru
    2 żółtka
  • Kruszonka:
    100 gram masła
    pół szklanki wiórków kokosowych
    pół szklanki cukru
  • Lody:
    szklanka mrożonych malin
    4 łyżki śmietany 18%
    3 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
    śliwki węgierki – ilość zależy od wielkości śliwek, ok.20 -300 gram

Śliwkowa tarta z kokosową kruszonką i malinowymi lodami – jak zrobić?

  1. Zagniatamy składniki kruszonki, wkładamy do lodówki.
  2. Zagniatamy błyskawicznie składniki ciasta. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Kolejno wałkujemy okrągły placek i wykładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Wkładamy ponownie na 30 minut do lodówki. Nakłuwamy ciasto widelcem. Po tym czasie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni aż ciasto będzie złote (ok.10 minut). Wykładamy na podpieczony spód połówki śliwek, skórką do dołu a na śliwki kruszonkę. Pieczemy tartę 45 minut w 165 stopniach.
  3. Maliny blendujemy ze śmietaną i cukrem. Wkładamy do zamrażarki. Lody mają mieć konsystencję sorbetu.

Śliwkowa tarta z kokosową kruszonką i malinowymi lodami – dodatkowe informacje

Tarta śliwkowa z kruszonką jest pyszna, zwłaszcza gdy jest podawana lekko ciepła i z dodatkiem gałki lodów. To doskonała kombinacja smaków i tekstur, która zachwyci Twoje podniebienie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śliwkowiec
Następny przepis: Śliwowica

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode