Śledzie z rodzynkami i miodem

Śledzie z rodzynkami i miodem

Zachęcamy do odkrycia bliskowschodnich akcentów w tradycyjnej polskiej kuchni poprzez przepis na śledzie z rodzynkami i miodem. Ta niekonwencjonalna kompozycja smaków to prawdziwa uczta dla podniebienia. Miękkość śledzia idealnie przełamuje chrupkość rodzynek, zaś słodkość miodu doskonale komponuje się ze świeżością ryby. To propozycja dla tych, którzy cenią połączenie słodko-słonawych nut w jednym daniu. Śledzie z miodem i rodzynkami to doskonały pomysł na przekąskę na spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół. Odkryjcie nowy wymiar smaku śledzia – cukierkowy i orientalny jednocześnie.

Składniki:

  • Śledzie z rodzynkami i miodem
  • Składniki:
  • 60 dag filetów śledziowych
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki miodu
  • Przyprawy – ziele angielskie, pieprz, listek laurowy
  • 2 duże cebule

Śledzie z rodzynkami i miodem – jak zrobić?

  1. Wykonanie: filety namoczyć w zimnej wodzie, zmienić 2-3 razy wodę, by nie były słone przez około 2 godziny (przed końcem moczenia sprawdzić czy nie są słone). Następnie osączyć na durszlaku, pokroić w małe kawałki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany olej, usmażyć. Następnie dodać rodzynki, ocet, koncentrat pomidorowy, miód oraz przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszać, całość jeszcze poddusić około 2-3 minut. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Dno miski wyłożyć masą duszoną, dalej ułożyć warstwę śledzi. Czynność powtórzyć do wyczerpania zapasów. Przykryć folią, wstawić do lodówki na całą noc do połączenia się składników.

Śledzie z rodzynkami i miodem – dodatkowe informacje

Śledzie najlepiej przygotować na 2 dni przed spożyciem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie z ogórkami w oleju
Następny przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode