Śledzie w ziołach prowansalskich
Śledzie w ziołach prowansalskich to przepis inspirowany kuchnią francuską, a jednocześnie stanowi jedną z najpopularniejszych polskich potraw wigilijnych. Śledzie, choć proste w przygotowaniu, zyskują wyjątkowy charakter dzięki aromatycznym ziołom prowansalskim. W skład tych ziół wchodzi tymianek, oregano, rozmaryn, bazylia, szałwia, lawenda – wszystko to, co najlepsze w kuchni Śródziemnomorskiej. W połączeniu z delikatną, słodkawą nutą śledzi, zioła te tworzą naprawdę niepowtarzalny smak. Śledzie w ziołach prowansalskich to doskonały pomysł na przystawkę lub danie wigilijne, które z pewnością zaskoczy i zachwyci gości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Szklanka wody
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki oleju Kujawskiego
- 2 łyżki cukru
- duża łyżka wegety u mnie Kucharek
- 1 łyżka magi
- 1 łyżka majeranku
- 1 mała łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka Ziół Prowansalskich
- niecałe pół łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 5 – 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 duże cebule
- 70 dkg fletu ze śledzia zielonego
Śledzie w ziołach prowansalskich – jak zrobić?
- Wszystkie składniki wraz z pokrojoną w prążki cebulą zagotować.
- Gotować tak 20 min.
- Śledzie opłukać, oczyścić, osuszyć i pokroić w paseczki szerokie na około 2 – 3 cm.
- Pokrojone śledzie zalać gorącą zalewą.
- Ponownie gotować jeszcze około 15 – 20 min.
- Po ugotowaniu włożyć w chłodne miejsce.
- Śledziki są najlepsze po 2 – 3 dniach.
Śledzie w ziołach prowansalskich – dodatkowe informacje
Mogą być też mrożone filety śledziowe, wtedy należy je najpierw rozmrozić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śledzie w zalewie octowej wg. przepisu mojej babci
Następny przepis: Śledzie z grilla. Pikantne i chrupiące