Śledzie w ziołach prowansalskich

Śledzie w ziołach prowansalskich

Śledzie w ziołach prowansalskich to przepis inspirowany kuchnią francuską, a jednocześnie stanowi jedną z najpopularniejszych polskich potraw wigilijnych. Śledzie, choć proste w przygotowaniu, zyskują wyjątkowy charakter dzięki aromatycznym ziołom prowansalskim. W skład tych ziół wchodzi tymianek, oregano, rozmaryn, bazylia, szałwia, lawenda – wszystko to, co najlepsze w kuchni Śródziemnomorskiej. W połączeniu z delikatną, słodkawą nutą śledzi, zioła te tworzą naprawdę niepowtarzalny smak. Śledzie w ziołach prowansalskich to doskonały pomysł na przystawkę lub danie wigilijne, które z pewnością zaskoczy i zachwyci gości.

Składniki:

  • Szklanka wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki oleju Kujawskiego
  • 2 łyżki cukru
  • duża łyżka wegety u mnie Kucharek
  • 1 łyżka magi
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 mała łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka Ziół Prowansalskich
  • niecałe pół łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 5 – 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 duże cebule
  • 70 dkg fletu ze śledzia zielonego

Śledzie w ziołach prowansalskich – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki wraz z pokrojoną w prążki cebulą zagotować.
  2. Gotować tak 20 min.
  3. Śledzie opłukać, oczyścić, osuszyć i pokroić w paseczki szerokie na około 2 – 3 cm.
  4. Pokrojone śledzie zalać gorącą zalewą.
  5. Ponownie gotować jeszcze około 15 – 20 min.
  6. Po ugotowaniu włożyć w chłodne miejsce.
  7. Śledziki są najlepsze po 2 – 3 dniach.

Śledzie w ziołach prowansalskich – dodatkowe informacje

Mogą być też mrożone filety śledziowe, wtedy należy je najpierw rozmrozić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie w zalewie octowej wg. przepisu mojej babci
Następny przepis: Śledzie z grilla. Pikantne i chrupiące

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode