Śledzie w śmietanie z ananasem
Jeżeli jesteś miłośnikiem oryginalnych połączeń smaków, ten przepis przyciągnie Twoją uwagę. Śledzie w śmietanie z ananasem to propozycja dla tych, którzy lubują się w kuchni pełnej niespodzianek. Ten nietypowy deser, zaskakuje subtelnym smakiem, który jest połączeniem słodkiego ananasa i aromatycznego śledzia w śmietanie. Nie daj się zwieść pozorom – ta kompozycja smakuje wyśmienicie. Idealnie pasuje na świąteczny stół czy też jako przystawka na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi. Rozsmakuje się w niej zarówno milośnicy owoców, jak i zwolennicy ryb. Zabierz się za ten ekskluzywny przepis – spróbuj czegoś nowego!
admin
Składniki:
- 4 filety śledziowe w stylu matjasz
- 3 średnie cebule
- 1 puszka ananasa
- duża śmietana 18% (400 g)
- pieprz, opcjonalnie – sól
- + dodatkowo: duży słoik
Śledzie w śmietanie z ananasem – jak zrobić?
- Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia.
- Śledzie, cebulę i ananasa pokrój w kosteczkę. Z puszki ananasa zostały mi 2 plastry. Ale to Ty zadecyduj czy wolisz dodać wszystkie plastry czy może mniej. Wymieszaj wszystko ze sobą.
- Śledzie, cebulę i ananasa przełóż do słoika, dopraw pieprzem (i solą). Całość zalej śmietaną, wymieszaj. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc!
Śledzie w śmietanie z ananasem – dodatkowe informacje
Uwaga! Śledzie najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby smaki się „przegryzły”. Smacznego :)!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śledzie z żurawiną
Następny przepis: Śledzie w śmietanie z chrzanem