Śledzie w musztardzie i oleju

Śledzie w musztardzie i oleju

Oto propozycja przepisu na pyszne śledzie w musztardzie i oleju. Jest to tradycyjne danie, które z pewnością ucieszy podniebienia wielu smakoszy i miłośników ryb. Proste składniki, które potrzebne są do przygotowania tego dania, sprawiają, że jest ono szybkie i łatwe w wykonaniu, a zarazem wykwintne. Mając na uwadze zdrowotne korzyści płynące z spożywania śledzi, to danie jest nie tylko smaczne, ale i bardzo odżywcze. Śledzie w oleju z musztardą to kwintesencja doskonałego, domowego smaku, który zawsze wprawi w dobre samopoczucie.

Składniki:

  • 9 płatów śledziowych matiasów bez skóry
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 200 ml octu jabłkowego
  • 6 łyżek musztardy miodowej
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • pół szklanki oleju
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczkę mielonego, kolorowego pieprzu

Śledzie w musztardzie i oleju – jak zrobić?

  1. Wykonanie:
    Śledzie moczymy w zimnej wodzie (około 1 godziny). Śledzie kroimy na kawałki. Obie musztardy mieszamy. Przekładamy do miseczki ze śledziami i dokładnie wszystko mieszamy tak, aby wszystkie kawałki śledzia zostały obtoczone w musztardzie. Cebulę kroimy w półkrążki. Przekładamy do miski ze śledziami, dodajemy ziele angielskie, pokruszone listki laurowe i kolorowy, mielony pieprz. Na koniec wlewamy odrobinę octu jabłkowego. Mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę, żeby cebula zmiękła i smaki się ze sobą wymieszały. Po tym czasie dolewamy olej, całość mieszamy i przekładamy do słoików.

Słowa kluczowe: śledzie w oleju z musztardą

Śledzie w musztardzie i oleju – dodatkowe informacje

Śledzie w oleju z musztardą najlepiej smakują następnego dnia, kiedy wszystkie smaki się połączą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie w majonezowo- musztardowym sosie
Następny przepis: Śledzie w oleju lnianym z czosnkiem i czerwoną cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode