Śledzie w miodowo – cytrynowej mieszance z przyprawą korzenną i żurawiną
Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 2 szklanki mleka
- 5 łyżek soku z cytryny
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 3 łyżki miodu prawdziwego – płynnego, u mnie akacjowy
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 5 dag. suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
Śledzie w miodowo – cytrynowej mieszance z przyprawą korzenną i żurawiną – jak zrobić?
- Filety śledziowe myję w wodzie, osuszam, zalewam mlekiem, pozostawiam na ok. dwie godziny.
- Filety wyjmuję z mleka, obmywam wodą, osuszam, kroję w paski, skrapiam olejem, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, mieszam, odstawiam ok. trzy godziny.
- Sok z cytryny, mieszam z miodem, musztardą francuską, przyprawą korzenną, dodaję żurawinę, mieszam, dodaję śledzia z cebulą i olejem, mieszam, odstawiam chociaż na trzy godziny, a najlepiej do dnia następnego.
- Przed podaniem mieszam, nakładam do salaterek.
xxxx – dodatkowe informacje
W tak przygotowanych śledziach zwracam uwagę na jakość i świeżość filetów śledzi oraz jakość dodatków. Miód przywozi mi mąż, jeździ po niego do zaprzyjaźnionego pszczelarza, który pozwala mu na wybieranie miodu oraz oczyszczanie. Zapach, smak, kolor, miejsce gdzie stoją ule, wszystko ma tu znaczenie. Mieszankę przypraw korzennych robię sama. Używam – otartej gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, goździków, korę cynamonu, kolendry, gwiazdki anyżu, kardamonu, sproszkowanego imbiru, całość mielę w młynku do kawy. Mieszanka cudownie pachnie, bardzo dobrze się przechowuje w zamkniętym szklanym słoiku. Mieszankę możemy użyć także do pieczenia pierników, ciastek, grzanego wina czy piwa. Warto dodać, że istotny jest tu pieprz cytrynowy o wspaniałym zapachu i smaku, a także świeżo wyciśnięty sok z cytryny – nie zastępuję ich niczym innym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śledzie w majonezowo- musztardowym sosie
Następny przepis: Śledzie w oleju lnianym z czosnkiem i czerwoną cebulą