Śledzie w majonezowo- musztardowym sosie
Zaprezentowany przepis na śledzie w majonezowo-musztardowym sosie to klasyka polskiej kuchni, idealna na świąteczny stół czy rodzinną imprezę. W naszym kraju ryby te kojarzą się zazwyczaj ze Świętem Bożego Narodzenia, oraz z Wigilią. Tradycyjne śledzie w śmietanie i majonezie nabierają tutaj nowych smaków dzięki dodatku ostrej musztardy. Ta niebanalna kombinacja sprawia, że danie jest nie tylko smaczne, ale i efektowne. Śledzie w majonezowo-musztardowym sosie zachwycą zarówno miłośników tradycyjnej polskiej kuchni, jak i tych, którzy szukają nowych kulinarnych doznań.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 płaty solonych śledzi
- 1 mała cebula
- 4 łyżki majonezu
- musztarda do smaku
- pieprz mielony do smaku
Śledzie w majonezowo-musztardowym sosie – jak zrobić?
- Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 2 godziny. Dokładnie odsączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na niewielkie kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
- Śledzie i cebulę mieszamy z majonezem, musztardą i pieprzem do smaku.
- Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby składniki się przegryzły.
Śledzie w majonezowo- musztardowym sosie – dodatkowe informacje
Jeżeli śledzie nadal są bardzo słone, należy wymienić wodę i jeszcze chwilę pomoczyć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śledzie w cebulce
Następny przepis: Śledzie w musztardzie i oleju