Śledzie w majonezowo- musztardowym sosie

Śledzie w majonezowo- musztardowym sosie

Zaprezentowany przepis na śledzie w majonezowo-musztardowym sosie to klasyka polskiej kuchni, idealna na świąteczny stół czy rodzinną imprezę. W naszym kraju ryby te kojarzą się zazwyczaj ze Świętem Bożego Narodzenia, oraz z Wigilią. Tradycyjne śledzie w śmietanie i majonezie nabierają tutaj nowych smaków dzięki dodatku ostrej musztardy. Ta niebanalna kombinacja sprawia, że danie jest nie tylko smaczne, ale i efektowne. Śledzie w majonezowo-musztardowym sosie zachwycą zarówno miłośników tradycyjnej polskiej kuchni, jak i tych, którzy szukają nowych kulinarnych doznań.

Składniki:

  • 3 płaty solonych śledzi
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • musztarda do smaku
  • pieprz mielony do smaku

Śledzie w majonezowo-musztardowym sosie – jak zrobić?

  1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 2 godziny. Dokładnie odsączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na niewielkie kawałki.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
  3. Śledzie i cebulę mieszamy z majonezem, musztardą i pieprzem do smaku.
  4. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby składniki się przegryzły.
Gotowa przekąska.

Śledzie w majonezowo- musztardowym sosie – dodatkowe informacje

Jeżeli śledzie nadal są bardzo słone, należy wymienić wodę i jeszcze chwilę pomoczyć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie w cebulce
Następny przepis: Śledzie w musztardzie i oleju

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode