Śledzie w curry po norwesku
Dziś zapraszamy Was na wyjątkową kulinarną podróż do Norwegii, z której przepis na śledzie pochodzi. To tradycyjne danie, które stanowi połączenie tradycji norweskiej z wyrafinowanością egzotycznej kuchni. Smakosze na pewno docenią unikalny smak śledzi w sosie curry, który nadaje mu oryginalnego i niepowtarzalnego smaku. Jest to danie wartościowe dla zdrowia, bogate w białko, omega-3 oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Śledzie w curry po norwesku to doskonała propozycja dla tych, którzy kochają eksperymenty kulinarnych i odkrywanie nowych smaków. Bez względu na okazję, danie to z pewnością zachwyci każdego smakosza.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 kilograma solonych śledzi
- 1 cebula
- Zalewa:
- 50 ml octu 10%
- 1 łyżeczka curry
- 200 g cukru (!)
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju rzepakowego
Śledzie w curry po norwesku – jak zrobić?
-
1.
Ocet zagotować z dodatkiem cukru i curry. To nie pomyłka: cukru ma być 200 g.
Gdy wystygnie, dodać mleko i olej rzepakowy. Wszystko wymieszać.
Śledzie wymoczyć, następnie pokroić w małe kawałki. Cebulę pokroić w plasterki i ułożyć ze śledziami warstwami w naczyniu. Zalać przygotowanym wcześniej sosem, zostawić w lodówce na 24 h.
Śledzie w curry po norwesku – dodatkowe informacje
Może stać w lodówce nawet parę tygodni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ W SŁOIKACH
Następny przepis: Śledzie w jogurcie greckim