Śledzie w curry po norwesku

Śledzie w curry po norwesku

Dziś zapraszamy Was na wyjątkową kulinarną podróż do Norwegii, z której przepis na śledzie pochodzi. To tradycyjne danie, które stanowi połączenie tradycji norweskiej z wyrafinowanością egzotycznej kuchni. Smakosze na pewno docenią unikalny smak śledzi w sosie curry, który nadaje mu oryginalnego i niepowtarzalnego smaku. Jest to danie wartościowe dla zdrowia, bogate w białko, omega-3 oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Śledzie w curry po norwesku to doskonała propozycja dla tych, którzy kochają eksperymenty kulinarnych i odkrywanie nowych smaków. Bez względu na okazję, danie to z pewnością zachwyci każdego smakosza.

Składniki:

  • 1/2 kilograma solonych śledzi
  • 1 cebula
  • Zalewa:
  • 50 ml octu 10%
  • 1 łyżeczka curry
  • 200 g cukru (!)
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju rzepakowego

Śledzie w curry po norwesku – jak zrobić?

  1. 1.

    Ocet zagotować z dodatkiem cukru i curry. To nie pomyłka: cukru ma być 200 g.
    Gdy wystygnie, dodać mleko i olej rzepakowy. Wszystko wymieszać.
    Śledzie wymoczyć, następnie pokroić w małe kawałki. Cebulę pokroić w plasterki i ułożyć ze śledziami warstwami w naczyniu. Zalać przygotowanym wcześniej sosem, zostawić w lodówce na 24 h.

Śledzie w curry po norwesku – dodatkowe informacje

Może stać w lodówce nawet parę tygodni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ W SŁOIKACH
Następny przepis: Śledzie w jogurcie greckim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode