ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ W SŁOIKACH

ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ W SŁOIKACH

Czy miłośnik śledzi jesteś? Jeśli tak, ten przepis na śledzie smażone w zalewie octowej na pewno przypadnie Ci do gustu! To doskonałe danie na każdą porę roku, zarówno na letnie pikniki, jak i na tradycyjne zimowe spożywanie śledzi. Śledzie te są nie tylko smażone, ale także zalewane octem, co dodaje im niepowtarzalnego smaku i pozwala na długie przechowywanie w słoikach. Mogą więc być przygotowane z wyprzedzeniem i stanowić pyszny dodatek do wielu potraw. Więcej dowiesz się z naszego przepisu na pasteryzowane śledzie smażone w zalewie octowej.

Składniki:

  • Tuszki świeżych śledzi
  • Sól
  • Mąka
  • Jajko
  • Olej
  • Listek laurowy
  • Ziarenka ziela angielskiego
  • Słoiczki zalewa
  • 3 szklanki wody
  • Łyżka soli
  • Szklanka octu

Śledzie smażone w zalewie octowej w słoikach – jak zrobić?

  1. Tuszki śledzi wypłukać, rozłożyć na ściereczce do obleczenia wody, roztrzepać na talerzu jajko ze solą.
  2. Na patelni rozgrzać olej, śledzie wkładać w jajko, a następnie w mące obtoczyć i układać na gorącym oleju.
  3. Obsmażyć z obu stron.
  4. Po usmażeniu wszystkich śledzi układać w słoikach i zalać gorącą zalewą.
  5. Zakręcić słoik.
  6. Po wystygnięciu wstawić do lodówki.

Śledzie smażone w zalewie octowej w słoikach – dodatkowe informacje

Można dodać do rozmączonego jajka zioła prowansalskie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie pod marchewkową pierzynką
Następny przepis: Śledzie w curry po norwesku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode