ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ W SŁOIKACH
Czy miłośnik śledzi jesteś? Jeśli tak, ten przepis na śledzie smażone w zalewie octowej na pewno przypadnie Ci do gustu! To doskonałe danie na każdą porę roku, zarówno na letnie pikniki, jak i na tradycyjne zimowe spożywanie śledzi. Śledzie te są nie tylko smażone, ale także zalewane octem, co dodaje im niepowtarzalnego smaku i pozwala na długie przechowywanie w słoikach. Mogą więc być przygotowane z wyprzedzeniem i stanowić pyszny dodatek do wielu potraw. Więcej dowiesz się z naszego przepisu na pasteryzowane śledzie smażone w zalewie octowej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Tuszki świeżych śledzi
- Sól
- Mąka
- Jajko
- Olej
- Listek laurowy
- Ziarenka ziela angielskiego
- Słoiczki zalewa
- 3 szklanki wody
- Łyżka soli
- Szklanka octu
Śledzie smażone w zalewie octowej w słoikach – jak zrobić?
- Tuszki śledzi wypłukać, rozłożyć na ściereczce do obleczenia wody, roztrzepać na talerzu jajko ze solą.
- Na patelni rozgrzać olej, śledzie wkładać w jajko, a następnie w mące obtoczyć i układać na gorącym oleju.
- Obsmażyć z obu stron.
- Po usmażeniu wszystkich śledzi układać w słoikach i zalać gorącą zalewą.
- Zakręcić słoik.
- Po wystygnięciu wstawić do lodówki.
Śledzie smażone w zalewie octowej w słoikach – dodatkowe informacje
Można dodać do rozmączonego jajka zioła prowansalskie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śledzie pod marchewkową pierzynką
Następny przepis: Śledzie w curry po norwesku