Śledzie po kaszubsku
Tradycyjne śledzie po kaszubsku to smakowity punkt na liście przysmaków polskiej kuchni. Ta sałatka śledziowa, charakteryzująca się intensywnym smakiem oraz różnorodnością składników, przyciąga swoją oryginalnością. Dla miłośników marynat, śledzie marynowane po kaszubsku to prawdziwa gratka, natomiast zwolennicy smażenia z pewnością docenią wersję smażoną tej potrawy. Wytrawne i delikatne w smaku, stanowią idealny dodatek zarówno do codziennych posiłków, jak i świątecznego stołu. Dowiedz się, jak przygotować, jak podać i jak ułożyć śledzie na półmisku, jak zrobić śledzie smażone i marynowane. Ten przepis pokaże, jak zrobić pyszne śledzie.
admin
Składniki:
- Śledzie po kaszubsku:
- 1/2 kg filetów śledziowych (matiasów)
- 1-2 cebule
- 5 ziaren angielskich
- 4 liście laurowe
- słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
- 2 płaskie łyżki cukru
- pół szklanki wody
- pół szklanki oleju +1 łyżka do smażenia
- 1 łyżka octu
- 3 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
Śledzie po kaszubsku – jak zrobić?
- Śledzie moczyć w wodzie 2-3 godz. Osączyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Gdy zmięknie dodać koncentrat, pół szklanki wody, olej, ocet i cukier.
- Wymieszać, połączyć pokrojonym w kostkę ogórkiem, zielem angielskim i liściem laurowym.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić ok. 15 minut.
- Śledzie ułożyć na półmisku razem z zalewą pomidorowo-cebulową. Odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Śledzie po kaszubsku gotowe!
Porady – Dodatkowe informacje
Można zmniejszyć ilość cukru dodając np. rodzynki lub śliwki suszone.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: śledzie piernikowe z orzechami
Następny przepis: Śledzie po kaszubsku