Śledzie po białostocku
Śledzie po białostocku to tradycyjne danie kuchni polskiej, które z pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom ryb. Ten przepis jest doskonałym połączeniem śledzi, cebuli, miodu i przypraw, które razem tworzą harmonię smaków. Wyjątkowy charakter temu daniu nadaje słodko-kwasny sos, który jest genialnie prosty, ale ma niesamowicie złożony smak. W Białymstoku taka potrawa często gości na wigilijnym stole, jednak równie dobrze smakuje podczas innych okazji. Przygotowanie śledzi po białostocku nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością przekroczy wasze oczekiwania. Każdy kto spróbuje tego dania, na pewno zechce powtórzyć to kulinarnie doświadczenie. Zapraszam na ankagotuje.pl!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 filety śledziowe
- 1 cebula
- pół łyżki pieprzu
- pół łyżki gorczycy
- olej rzepakowy do zalania śledzi
- mleko do wymoczenia śledzi
Śledzie po białostocku – jak zrobić?
-
1.
Śledzie płuczemy w zimnej wodzie i zalewamy zimnym mlekiem na ok 30 minut. Cebulę kroimy w piórka. Śledzie ponownie płuczemy w wodzie i kroimy na kawałki. Mieszamy dokładnie z pieprzem, gorczycą i cebulą. Do słoika wkładamy śledzie wymieszane z cebulą, gorczycą i pieprzem. Całość zalewamy olejem.
Śledzie po białostocku – dodatkowe informacje
Śledzie najlepiej podawać następnego dnia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: śledzie mleczaki z cytrynie
Następny przepis: śledzie piernikowe z orzechami