Śledzie po białostocku

Śledzie po białostocku

Śledzie po białostocku to tradycyjne danie kuchni polskiej, które z pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom ryb. Ten przepis jest doskonałym połączeniem śledzi, cebuli, miodu i przypraw, które razem tworzą harmonię smaków. Wyjątkowy charakter temu daniu nadaje słodko-kwasny sos, który jest genialnie prosty, ale ma niesamowicie złożony smak. W Białymstoku taka potrawa często gości na wigilijnym stole, jednak równie dobrze smakuje podczas innych okazji. Przygotowanie śledzi po białostocku nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością przekroczy wasze oczekiwania. Każdy kto spróbuje tego dania, na pewno zechce powtórzyć to kulinarnie doświadczenie. Zapraszam na ankagotuje.pl!

Składniki:

  • 3 filety śledziowe
  • 1 cebula
  • pół łyżki pieprzu
  • pół łyżki gorczycy
  • olej rzepakowy do zalania śledzi
  • mleko do wymoczenia śledzi

Śledzie po białostocku – jak zrobić?

  1. 1.

    Śledzie płuczemy w zimnej wodzie i zalewamy zimnym mlekiem na ok 30 minut. Cebulę kroimy w piórka. Śledzie ponownie płuczemy w wodzie i kroimy na kawałki. Mieszamy dokładnie z pieprzem, gorczycą i cebulą. Do słoika wkładamy śledzie wymieszane z cebulą, gorczycą i pieprzem. Całość zalewamy olejem.

Śledzie po białostocku – dodatkowe informacje

Śledzie najlepiej podawać następnego dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: śledzie mleczaki z cytrynie
Następny przepis: śledzie piernikowe z orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode