śledzie piernikowe z orzechami
Przepis na śledzie piernikowe z orzechami to doskonała propozycja dla fanów tradycyjnych, świątecznych smaków. Te wyjątkowe ryby charakteryzują się subtelnym smakiem klasyki z nutą nowoczesności. Połączenie słodko-korzennych pierników z soczystym, aromatycznym śledziem sprawdzi się zarówno na tradycyjnym, wigilijnym stole, jak i podczas mniej formalnych spotkań. Dodatek orzechów nadaje temu daniu wyrazistości i chrupkości, dzięki czemu osoba przygotowująca śledzie na pewno zaskoczy swoich gości innowacyjnością i kreatywnością. Przepis na śledź piernikowy bądź śledź z piernikiem to ciekawy sposób na eksperyment w kuchni. Bez względu na okazję, ten nietypowy przysmak na pewno przypadnie do gustu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- zalewa
- 1 szklanka (250 ml) oleju
- 4 goździki
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren pieprzu
- laska cynamonu
- 1 łyżka imbiru
- masa orzechowa:
- 125 g wysuszonego piernika
- 125 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
- 1/2 – 1 łyżka startego imbiru
- 4 – 6 płatów wymoczonych solonych śledzi
Śledzie piernikowe z orzechami – jak zrobić?
- Wszystkie składniki zalewy włożyć do rondelka i podgrzać. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Śledzie pokroić na 1-2 cm kawałki i przełożyć do słoika. Zalać zalewą i wstawić do lodówki na 1-2 dni.
- Piernik zetrzeć na tarce lub zmiksować w malakserze na proszek. Dodać orzechy, podgrzany miód, ocet, rozmaryn i imbir. Wymieszać. Odsączyć śledzie z zalewy, dodać zalewę do masy piernikowej, wymieszać. Następnie śledzie wymieszać z masą piernikową. Można podawać od razu.
śledzie piernikowe z orzechami – dodatkowe informacje
Do śledzi można użyć suszonego imbiru i rozmarynu.