śledzie piernikowe z orzechami

śledzie piernikowe z orzechami

Przepis na śledzie piernikowe z orzechami to doskonała propozycja dla fanów tradycyjnych, świątecznych smaków. Te wyjątkowe ryby charakteryzują się subtelnym smakiem klasyki z nutą nowoczesności. Połączenie słodko-korzennych pierników z soczystym, aromatycznym śledziem sprawdzi się zarówno na tradycyjnym, wigilijnym stole, jak i podczas mniej formalnych spotkań. Dodatek orzechów nadaje temu daniu wyrazistości i chrupkości, dzięki czemu osoba przygotowująca śledzie na pewno zaskoczy swoich gości innowacyjnością i kreatywnością. Przepis na śledź piernikowy bądź śledź z piernikiem to ciekawy sposób na eksperyment w kuchni. Bez względu na okazję, ten nietypowy przysmak na pewno przypadnie do gustu.

Składniki:

  • zalewa
  • 1 szklanka (250 ml) oleju
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • laska cynamonu
  • 1 łyżka imbiru
  • masa orzechowa:
  • 125 g wysuszonego piernika
  • 125 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • 1/2 – 1 łyżka startego imbiru
  • 4 – 6 płatów wymoczonych solonych śledzi

Śledzie piernikowe z orzechami – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki zalewy włożyć do rondelka i podgrzać. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Śledzie pokroić na 1-2 cm kawałki i przełożyć do słoika. Zalać zalewą i wstawić do lodówki na 1-2 dni.
  2. Piernik zetrzeć na tarce lub zmiksować w malakserze na proszek. Dodać orzechy, podgrzany miód, ocet, rozmaryn i imbir. Wymieszać. Odsączyć śledzie z zalewy, dodać zalewę do masy piernikowej, wymieszać. Następnie śledzie wymieszać z masą piernikową. Można podawać od razu.

śledzie piernikowe z orzechami – dodatkowe informacje

Do śledzi można użyć suszonego imbiru i rozmarynu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie po białostocku
Następny przepis: Śledzie po grecku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode