Śledzie korzenne

Śledzie korzenne

Śledzie korzenne to tradycyjne danie, które często gości na naszych stołach podczas świątecznych uroczystości, szczególnie w Wigilię. Kuszą one swoim niezniszczalnym aromatem i specyficzną kruszystością, stanowiąc prawdziwą ucztę dla podniebienia. Ten przepis zawiera wszystko, co najważniejsze w tym symbolu polskiego smaku: śledzie, cebulę, oliwę, ocet jabłkowy czy też charakterystyczne dla kuchni świątecznej przyprawy korzenne. Każdy składnik jest tu niezwykle ważny, bo to właśnie z ich połączenia rodzi się niepowtarzalny smak tego dania. Spróbujecie? Pokochacie! Matiasy korzenne – danie, które wzbogaci kulinarny repertuar każdego domu.

Składniki:

  • 1/2 kilograma śledzi matiasów
  • zioła:
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • jałowiec (zgniotłam)
  • pieprz kolorowy w całości
  • pieprz zwykły
  • listek laurowy (pokruszyłam)
  • kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę do czosnku (ja dałam 3)
  • czerwona papryka w proszku
  • 3 cebule pokrojone w piórka
  • olej z pierwszego tłoczenia

Śledzie korzenne – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1. Matiasy wymoczyć i pokroić w paseczki.
  2. Cebule zeszklić na odrobinie oleju i ostawić do ostygnięcia.
  3. W misce układać warstwami: cebula, zioła, śledzie, cebula, zioła, śledzie, itp. Na górze powinna być cebula i zioła.
  4. Zalać wszystko dobrej jakości oliwą lub olejem.
  5. Posypać czerwoną papryką.
  6. Wstawić do lodówki na jeden dzień do przegryzienia.
  7. Smacznego 🙂

Śledzie korzenne – dodatkowe informacje

Od ilości danego czosnku zależy czy śledzie będą delikatniejsze czy ostrzejsze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledzie gotowane
Następny przepis: Śledzie po białostocku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode