Śledzie korzenne
Śledzie korzenne to tradycyjne danie, które często gości na naszych stołach podczas świątecznych uroczystości, szczególnie w Wigilię. Kuszą one swoim niezniszczalnym aromatem i specyficzną kruszystością, stanowiąc prawdziwą ucztę dla podniebienia. Ten przepis zawiera wszystko, co najważniejsze w tym symbolu polskiego smaku: śledzie, cebulę, oliwę, ocet jabłkowy czy też charakterystyczne dla kuchni świątecznej przyprawy korzenne. Każdy składnik jest tu niezwykle ważny, bo to właśnie z ich połączenia rodzi się niepowtarzalny smak tego dania. Spróbujecie? Pokochacie! Matiasy korzenne – danie, które wzbogaci kulinarny repertuar każdego domu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 kilograma śledzi matiasów
- zioła:
- majeranek
- ziele angielskie
- jałowiec (zgniotłam)
- pieprz kolorowy w całości
- pieprz zwykły
- listek laurowy (pokruszyłam)
- kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę do czosnku (ja dałam 3)
- czerwona papryka w proszku
- 3 cebule pokrojone w piórka
- olej z pierwszego tłoczenia
Śledzie korzenne – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- 1. Matiasy wymoczyć i pokroić w paseczki.
- Cebule zeszklić na odrobinie oleju i ostawić do ostygnięcia.
- W misce układać warstwami: cebula, zioła, śledzie, cebula, zioła, śledzie, itp. Na górze powinna być cebula i zioła.
- Zalać wszystko dobrej jakości oliwą lub olejem.
- Posypać czerwoną papryką.
- Wstawić do lodówki na jeden dzień do przegryzienia.
- Smacznego 🙂
Śledzie korzenne – dodatkowe informacje
Od ilości danego czosnku zależy czy śledzie będą delikatniejsze czy ostrzejsze.