Śledzie gotowane
Śledzie gotowane to danie kuchni skandynawskiej, które zdobyło w ostatnich latach popularność w wielu krajach na całym świecie. Pomysł gotowania śledzi na parze to doskonałe połączenie smaków i konsystencji, które podkreślają wyjątkowy charakter tych ryb. Dzięki temu przepisowi można odkryć niezwykle delikatny, lekko słonawy smak śledzia, który idealnie komponuje się z dodatkami takimi jak cytryna, cebula czy pieprz. To wspaniała propozycja dla miłośników ryb, poszukujących nowych doznań kulinarncyzych. Dla niektórych, śledzie gotowane mogą wydawać się nieco nietypowym daniem, ale warto spróbować tej niebanalnej rybiej przekąski.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 i 1/2 kilograma śledzia półtusza lub filetu świeżego
- 3 cebule
- 2 opakowania gorczycy
- 1 opakowanie liścia laurowego
- 1 opakowanie ziela angielskiego
- dużo pieprzu
- marynata:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki soli
- 3 łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki oleju (na koniec do polania)
Śledzie gotowane – jak zrobić?
-
1. Śledzia kroimy w kawałki. Cebulę kroimy w piórka.
W garnku układamy śledzia, na to posypujemy cebulę, dużo pieprzu, dużo liścia laurowego i ziela angielskiego. Układamy warstwami aż do wyczerpania składników. Wlewamy zalewę, na wierzch lejemy olej. Trzymamy na ogniu do pierwszego zagotowania.
Śledzie gotowane – dodatkowe informacje
Zaletą tego dania jest to, że może stać do 1,5 miesiąca