Śledź w sosie czosnkowym

Śledź w sosie czosnkowym

Śledź o smaku czosnku jest delikatesem, który doskonale pasuje do zimowych wieczorów i świątecznej atmosfery. Ten klasyczny przepis na śledzie w sosie czosnkowym łączy w sobie tradycję i bogactwo w smaku. Złociste filety śledzi zanurzone w aromatycznym sosie z czosnkiem, cebulą i przyprawami to danie, które z pewnością zasługuje na uwagę wszystkich wielbicieli ryb. Śledzie w sosie czosnkowym to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Pamiętajcie jednak, żeby do przygotowania tego przepisu wybrać świeże, jędrne filety – to one decydują o końcowym smaku potrawy. Czym zaskoczysz swoją rodzinę w te święta?

Składniki:

  • ok. 10 płatów śledziowych (matjasy)
  • 5 ząbków czosnku
  • majonez
  • śmietana 18%
  • 2 pęczki zielonej pietruszki
  • pół cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz prawdziwy
  • sól
  • mleko

Śledź w sosie czosnkowym – jak zrobić?

  1. Śledzie wymocz w mleku przez ok. 3-4 godziny.
  2. Wymoczone śledzie odciśnij i pokrój w dzwonki. Wyciśnij sok z połowy cytryny i polej nim pokrojone śledzie.
  3. Przygotuj sos śmietanowo-majonezowy w dowolnej ilości, dopasowując do ilości śledzia i zachowując proporcję: jedna łyżka majonezu na jedną łyżkę śmietany. Do sosu dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wypłukaną i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dosmakuj sos pieprzem, solą i cukrem.
  4. Wymieszaj śledzie z sosem i odstaw do lodówki, aby się schłodziły.

Śledź w sosie czosnkowym – dodatkowe informacje

Aby obniżyć kaloryczność sosu, zamiast śmietany 18% możesz dodać jogurt naturalny lub śmietanę 9%.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledż solony w occie i winie
Następny przepis: Śledź w sosie jogurtowo-śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode