Śledź w sosie czosnkowym
Śledź o smaku czosnku jest delikatesem, który doskonale pasuje do zimowych wieczorów i świątecznej atmosfery. Ten klasyczny przepis na śledzie w sosie czosnkowym łączy w sobie tradycję i bogactwo w smaku. Złociste filety śledzi zanurzone w aromatycznym sosie z czosnkiem, cebulą i przyprawami to danie, które z pewnością zasługuje na uwagę wszystkich wielbicieli ryb. Śledzie w sosie czosnkowym to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Pamiętajcie jednak, żeby do przygotowania tego przepisu wybrać świeże, jędrne filety – to one decydują o końcowym smaku potrawy. Czym zaskoczysz swoją rodzinę w te święta?
Piotr Zieliński
Składniki:
- ok. 10 płatów śledziowych (matjasy)
- 5 ząbków czosnku
- majonez
- śmietana 18%
- 2 pęczki zielonej pietruszki
- pół cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz prawdziwy
- sól
- mleko
Śledź w sosie czosnkowym – jak zrobić?
- Śledzie wymocz w mleku przez ok. 3-4 godziny.
- Wymoczone śledzie odciśnij i pokrój w dzwonki. Wyciśnij sok z połowy cytryny i polej nim pokrojone śledzie.
- Przygotuj sos śmietanowo-majonezowy w dowolnej ilości, dopasowując do ilości śledzia i zachowując proporcję: jedna łyżka majonezu na jedną łyżkę śmietany. Do sosu dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wypłukaną i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dosmakuj sos pieprzem, solą i cukrem.
- Wymieszaj śledzie z sosem i odstaw do lodówki, aby się schłodziły.
Śledź w sosie czosnkowym – dodatkowe informacje
Aby obniżyć kaloryczność sosu, zamiast śmietany 18% możesz dodać jogurt naturalny lub śmietanę 9%.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śledż solony w occie i winie
Następny przepis: Śledź w sosie jogurtowo-śmietanowym