Śledż solony w occie i winie

Śledż solony w occie i winie

Odkryj prawdziwe bogactwo smaku śledzi z beczki, ukryte w eksplozji soloności, kwaskowatości i delikatnej słodyczy. Śledź solony w occie i winie to przepis stworzony z myślą o koneserach ryb morskich, ceniących sobie klasykę polskiej kuchni. Wykorzystanie tradycyjnych technik marynowania w połączeniu z bogatą paletą aromatów, nadaje śledziom niepowtarzalny charakter. Ta przystawka, w sam raz na szaleństwo smaków Świąt Bożego Narodzenia, to doskonała okazja do eksperymentowania z ulubionymi przyprawami i ziołami. Jedno jest pewne – ten śledź solony z beczki przepis pozwoli Ci poczuć esencję polskiej tradycji na własnym talerzu.

Składniki:

  • 6 solonych śledzi, na przykład litewskich
  • Mleko
  • 800 ml wody
  • 200 ml octu 10%
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 9 ziaren kolorowego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy
  • Sól do smaku
  • 4-5 łyżeczek cukru
  • 4 duże cebule
  • 200 ml białego wina Ciociosan
  • 4 łyżki oliwy
  • Sok z połowy cytryny

Śledź solony w occie i winie – jak zrobić?

  1. Śledzie z beczki wypatroszyć, oczyścić, pokroić w dzwonka, ostrożnie ściągnąć skórę i ciemną błonkę ze środka, opłukać, namoczyć ok 2 godz w zimnej wodzie, potem odlać wodę a zalać mlekiem na ok.2 godz. Przepłukać wodą. Zagotować 800ml wody i 200ml octu 10% z 2 listkami laurowymi, 5 ziarnami ziela angielskiego, 9 ziaren kolorowego pieprzu, 1 płaską łyżeczką gorczycy, solą do smaku, 4-5 łyżeczkami cukru, oraz 4 duże cebule pokrojone w krążki. Gotować wolno, aż cebula zmięknie. Schłodzić. Do zimnej zalewy dodać 200 ml białego wina Ciocosan i 4 łyżki oliwy z oliwek oraz sok z połowy cytryny.
  2. W słoju na dno włożyć trochę cebuli, śledzie, cebula i tak do wyczerpania produktów. Na wierzchu ma być, zalać całość zalewą. Zakręcić słoik i wynieść w chłodne miejsce. Można trzymać do 2 tygodni.

Słowa kluczowe: śledź solony z beczki, przepis.

Śledź solony w occie i winie – dodatkowe informacje

Radzę zrobić podwójną porcję, bo znikają zbyt szybko.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śledź po tatarsku
Następny przepis: Śledź w sosie czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode