Śledż solony w occie i winie
Odkryj prawdziwe bogactwo smaku śledzi z beczki, ukryte w eksplozji soloności, kwaskowatości i delikatnej słodyczy. Śledź solony w occie i winie to przepis stworzony z myślą o koneserach ryb morskich, ceniących sobie klasykę polskiej kuchni. Wykorzystanie tradycyjnych technik marynowania w połączeniu z bogatą paletą aromatów, nadaje śledziom niepowtarzalny charakter. Ta przystawka, w sam raz na szaleństwo smaków Świąt Bożego Narodzenia, to doskonała okazja do eksperymentowania z ulubionymi przyprawami i ziołami. Jedno jest pewne – ten śledź solony z beczki przepis pozwoli Ci poczuć esencję polskiej tradycji na własnym talerzu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 solonych śledzi, na przykład litewskich
- Mleko
- 800 ml wody
- 200 ml octu 10%
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 9 ziaren kolorowego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka gorczycy
- Sól do smaku
- 4-5 łyżeczek cukru
- 4 duże cebule
- 200 ml białego wina Ciociosan
- 4 łyżki oliwy
- Sok z połowy cytryny
Śledź solony w occie i winie – jak zrobić?
- Śledzie z beczki wypatroszyć, oczyścić, pokroić w dzwonka, ostrożnie ściągnąć skórę i ciemną błonkę ze środka, opłukać, namoczyć ok 2 godz w zimnej wodzie, potem odlać wodę a zalać mlekiem na ok.2 godz. Przepłukać wodą. Zagotować 800ml wody i 200ml octu 10% z 2 listkami laurowymi, 5 ziarnami ziela angielskiego, 9 ziaren kolorowego pieprzu, 1 płaską łyżeczką gorczycy, solą do smaku, 4-5 łyżeczkami cukru, oraz 4 duże cebule pokrojone w krążki. Gotować wolno, aż cebula zmięknie. Schłodzić. Do zimnej zalewy dodać 200 ml białego wina Ciocosan i 4 łyżki oliwy z oliwek oraz sok z połowy cytryny.
- W słoju na dno włożyć trochę cebuli, śledzie, cebula i tak do wyczerpania produktów. Na wierzchu ma być, zalać całość zalewą. Zakręcić słoik i wynieść w chłodne miejsce. Można trzymać do 2 tygodni.
Słowa kluczowe: śledź solony z beczki, przepis.
Śledź solony w occie i winie – dodatkowe informacje
Radzę zrobić podwójną porcję, bo znikają zbyt szybko.