Skrzydełka ze śliwką i boczkiem
Skrzydełka ze śliwką i boczkiem to połączenie wyrazistych smaków, która zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jest to przepis wykwintny, ale jednocześnie nieskomplikowany – idealny na szybką kolację lub niedzielny obiad. Skrzydełka z kurczaka, chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku, stają się jeszcze smaczniejsze dzięki dodatkowi słodko-kwaśnych śliwek oraz aromatycznemu boczkowi. Ta kombinacja składników oznacza eksplozję smaków, które nie tylko pobudzają kubki smakowe, ale też serwują niesamowite doznania kulinarne. To danie pozytywnie zaskakuje i na długo zapada w pamięć.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 skrzydełek
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 6 suszonych śliwek bez pestek
- przyprawa do kurczaka
Skrzydełka ze śliwką i boczkiem – jak zrobić?
- Skrzydełka myjemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Obcinamy lotki.
- Skrzydełka obficie oprószamy przyprawą. Odstawiamy na ok. 2 godziny w chłodne miejsce.
- Każde skrzydełko lekko nacinamy. Do środka wkładamy śliwkę. Dokładnie owijamy plastrem boczku, a następnie spinamy wykałaczką.
- Skrzydełka wkładamy do naczynia żaroodpornego lub wykładamy na blachę. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 °C.
Skrzydełka ze śliwką i boczkiem – dodatkowe informacje
W połowie oraz ok. 5 minut przed końcem pieczenia warto polać mięso wytopionym tłuszczem. Dzięki temu będzie bardziej soczyste. Zamiast skrzydełek można użyć podudzi z kurczaka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Skubaniec z jabłkami
Następny przepis: Skubaniec z rabarbarem