Skrzydełka w chrupiącej panierce
Potrawa o nazwie „Skrzydełka w chrupiącej panierce” to idealne połączenie soczystego mięsa z wyraźną nutą słodko-kwaśnych, pikantnych i aromatycznych składników. Ta ręcznie wykonana panierka przygotowywana według unikalnej kombinacji przypraw i ziół, nie tylko nadaje skrzydełkom wyjątkowego smaku, ale także zapewnia niezapomniane wrażenia podczas spożywania. Składniki wykorzystane w przepisie są łatwo dostępne i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego do przygotowania. Bez względu na okazję, skrzydełka w chrupiącej panierce na pewno zachwycą każdego smakosza. Pozwól sobie na tę wyjątkową ucztę smaków już dziś!
admin
Składniki:
- 10-15 skrzydełek
- Przyprawy do kurczaka (zwykła i pikantna)
- 2-3 łyżki mąki
- Mleko
- 1-2 jajka
- Szczypta soli
- Olej do smażenia
Skrzydełka w chrupiącej panierce – jak zrobić?
- Sposób przygotowania:
- Skrzydełka myjemy, dzielimy na pół (najmniejszą część skrzydełka odkrawamy i wyrzucamy). Następnie osuszamy i przyprawiamy. Tak przygotowane odstawiamy- najlepiej na noc do lodówki.
- Przed smażeniem przygotowujemy masę jak na naleśniki w małej flaczarce- na oko trochę mleka, 1-2 jajka, mąka i szczypta soli.
- Przygotowaną masę wlewamy do skrzydełek i wszystko mieszamy tak żeby każde skrzydełko było oblepione masą.
- W garnku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia.
- Każde skrzydełko obtaczamy w mące i wrzucamy na mocno rozgrzany olej.
- Skrzydełka smażymy na złoty kolor.
- Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar oleju.
Skrzydełka w chrupiącej panierce – dodatkowe informacje
Należy zawsze pamiętać o obsuszeniu skrzydełek przed przyprawianiem i smażenie na bardzo rozgrzanym oleju. W przeciwnym razie panierka nie będzie się trzymać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Skrzydełka po diabelsku
Następny przepis: Skrzydełka w miodzie z chili