Skrzydełka w chrupiącej panierce

Skrzydełka w chrupiącej panierce

Potrawa o nazwie „Skrzydełka w chrupiącej panierce” to idealne połączenie soczystego mięsa z wyraźną nutą słodko-kwaśnych, pikantnych i aromatycznych składników. Ta ręcznie wykonana panierka przygotowywana według unikalnej kombinacji przypraw i ziół, nie tylko nadaje skrzydełkom wyjątkowego smaku, ale także zapewnia niezapomniane wrażenia podczas spożywania. Składniki wykorzystane w przepisie są łatwo dostępne i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego do przygotowania. Bez względu na okazję, skrzydełka w chrupiącej panierce na pewno zachwycą każdego smakosza. Pozwól sobie na tę wyjątkową ucztę smaków już dziś!

Składniki:

  • 10-15 skrzydełek
  • Przyprawy do kurczaka (zwykła i pikantna)
  • 2-3 łyżki mąki
  • Mleko
  • 1-2 jajka
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

Skrzydełka w chrupiącej panierce – jak zrobić?

  1. Sposób przygotowania:
    1. Skrzydełka myjemy, dzielimy na pół (najmniejszą część skrzydełka odkrawamy i wyrzucamy). Następnie osuszamy i przyprawiamy. Tak przygotowane odstawiamy- najlepiej na noc do lodówki.
    2. Przed smażeniem przygotowujemy masę jak na naleśniki w małej flaczarce- na oko trochę mleka, 1-2 jajka, mąka i szczypta soli.
    3. Przygotowaną masę wlewamy do skrzydełek i wszystko mieszamy tak żeby każde skrzydełko było oblepione masą.
    4. W garnku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia.
    5. Każde skrzydełko obtaczamy w mące i wrzucamy na mocno rozgrzany olej.
    6. Skrzydełka smażymy na złoty kolor.
    7. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar oleju.

Skrzydełka w chrupiącej panierce – dodatkowe informacje

Należy zawsze pamiętać o obsuszeniu skrzydełek przed przyprawianiem i smażenie na bardzo rozgrzanym oleju. W przeciwnym razie panierka nie będzie się trzymać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Skrzydełka po diabelsku
Następny przepis: Skrzydełka w miodzie z chili

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode