Skrzydełka po amerykańsku
Skrzydełka po amerykańsku to jedna z ulubionych przekąsek miłośników typowo amerykańskiego komfortowego jedzenia. Idealne na imprezę z powodu prostoty przygotowania i nieodpartego, delikatnego smaku mięsa. Wykorzystują głównie skrzydełka kurczaka, które są doskonałym źródłem białka. Wyróżniają się pikantnym, intensywnym smakiem, który czerpią z różnym aromatycznych przypraw. Skrzydełka po amerykańsku to prawdziwa uczta dla podniebienia, pełna egzotycznych, pikantnych akcentów i soczystego mięsa. Są chrupiące na zewnątrz, a delikatne i soczyste w środku. To nie tylko popularne danie w Stanach Zjednoczonych, ale też na całym świecie, w tym również w Polsce.
admin
Składniki:
- 1 kilogram skrzydełek
- 1 szklanka mąki
- 150 ml mleka 3,2%
- 2 jajka średniej wielkości
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki cayenne
- olej rzepakowy
- 1 szklanka mąki
Skrzydełka po amerykańsku – jak zrobić?
- Skrzydełka kroimy i posypujemy solą, słodką papryką i papryką cayenne. Zostawiamy na godzinę. Z mleka, jajek, mąki i przypraw robimy gęste ciasto naleśnikowe, skrzydełka wrzucamy do ciasta i chowamy do lodówki na godzinę. Przed smażeniem skrzydełka wyciągamy z lodówki, aby ich temperatura wzrosła do pokojowej. W niewielkim garnku rozgrzewamy litr oleju rzepakowego. Do głębokiej miski wsypujemy szklankę mąki, oblepione ciastem skrzydełko wkładamy szczypcami do miseczki z mąką i lekko podrzucamy, dzięki temu ciasto będzie sfałdowane. Skrzydełka smażymy na mniejszym ogniu przez ok 15-20 minut.
Skrzydełka po amerykańsku – dodatkowe informacje
Nie smażymy skrzydełek świeżo wyciągniętych z lodówki, bo w środku będą surowe.