Sernik z pomarańczową polewą

Sernik z pomarańczową polewą

Sernik z pomarańczową polewą to niesamowite połączenie słodkości klasycznego, kremowego sernika z lekko cierpkim smakiem pomarańczy. Pieczenie tego deseru to żmudne, ale ekscytujące zadanie, które daje podniebieniu mieszankę smaków i konsystencji, które są naprawdę niezapomniane. Ta wykwintna, domowa propozycja łączy w sobie aromatyczne, cytrusowe nuty z bogactwem serowej słodyczy. Idealny na specjalne okazje, ale i na przyjemność zwykłego dnia. Ta wersja sernika z pomarańczową polewą na pewno przyciągnie miłośników deserów i zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy, sprawiając, że będą chcieli wrócić po więcej.

Składniki:

  • Spód:
  • duża paczka krakersów (150-200 gram)
  • 100 gram masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • Masa serowa:
  • 1 wiaderko sera na sernik (masa 1 kg)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 budyń waniliowy (proszek 40 gram)
  • 100 gram rodzynek
  • Polewa pomarańczowa:
  • sok z 2 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie – 400 gram kwaśnej gęstej śmietany 18 %

Sernik z pomarańczową polewą – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki spodu zmiksować w malakserze (lub krakersy pokruszyć wałkiem i wymieszać z miękkim masłem, cukrem i cynamonem) i wyłożyć do tortownicy o średnicy 24-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze docisnąć i schłodzić przez ok. 15 minut w lodówce.
  2. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować w większej misce dodając w kolejności:
    jajka, cukier, olej, budyń, ser. Na końcu wsypać rodzynki i wymieszać.
    Wylać na schłodzony spód, piec ok. 45 minut w 170 st.
  3. Składniki polewy dobrze wymieszać i wylać na upieczony sernik, piec jeszcze ok. 15-20 minut w 160 st. C.

Przygotowanie sernika z pomarańczową polewą:
1. Wszystkie składniki spodu zmiksować w malakserze (lub krakersy pokruszyć wałkiem i wymieszać z miękkim masłem, cukrem i cynamonem) i wyłożyć do tortownicy o średnicy 24-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze docisnąć i schłodzić przez ok. 15 minut w lodówce.
2. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować w większej misce dodając w kolejności: jajka, cukier, olej, budyń, ser. Na końcu wsypać rodzynki i wymieszać. Wylać na schłodzony spód, piec ok. 45 minut w 170 st.
3. Składniki polewy dobrze wymieszać i wylać na upieczony sernik, piec jeszcze ok. 15-20 minut w 160 st. C.

Sernik z pomarańczową polewą – dodatkowe informacje

Polewę można zrobić także z sokiem wyciśniętym z 2 cytryn.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z polewą wiśniową
Następny przepis: Sernik z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode