Sernik z frużeliną wiśniową
Sernik z frużeliną wiśniową to przepyszne połączenie klasycznego sernika na kruchym spodzie z soczystą, lekko kwaśną frużeliną. Frużelina wiśniowa dodaje deserowi nie tylko wspaniałego smaku, ale i apetycznego wyglądu. To doskonały pomysł na deser dla miłośników owocowych wypieków, zwłaszcza tych, które uwielbiają smak wiśni. Ten sernik to także doskonałe rozwiązanie na rodzinną uroczystość lub przyjęcie – zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Każdy kęs sernika z frużeliną wiśniową to prawdziwa uczta dla podniebienia, która z pewnością zachwyci wszyskich łasuchów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Blaszka 25×36 cm
- Kruchy spód:
- 2 szkl.mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- ok.3/4 kostki masła lub margaryny
- 1 jajko
- Masa Serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 250 g twarogu półtłustego w kostce
- 8 jajek L
- szczypta soli
- 100 g masła lub margaryny
- 1,5 szkl.cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny lub ekstrakt cytrynowy
- Frużelina Wiśniowa:
- 500 g wiśni
- 4 łyżki cukru
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
Sernik z frużeliną wiśniową – jak zrobić?
- Mąkę i kakao przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.
Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową szkl. cukru na jasną masę w kolorze koglu, dodać twaróg z wiaderka oraz twaróg z kostki rozgnieciony widelcem, wsypać budyń z mąką ziemniaczaną oraz wlać roztopione i przestudzone masło, sok z cytryny. Miksować krótko tyko do połączenia.
Białka ubić ze szczyptą soli i szkl. cukru na sztywną pianę. Do masy serowej wmieszać delikatnie łyżką drewnianą ubitą pianę.
Masę wylać na podpieczony spód. Piec w temp. 170 C ok. 1 godz.
Po upieczeniu nie wyjmować od razu, tylko uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
Sernik w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową, żeby za mocno wierzch się nie spiekł. - Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie mrożone lub świeże w sezonie, zasypać cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i zagotować.
Zdjąć z palnika, wrzucić napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia.
Frużelina powinna mieć konsystencję żelu, po lekkim przestygnięciu wylać na wierzch sernika, rozsmarować równo po całości.
Sernik z frużeliną wiśniową – dodatkowe informacje
Dla bardziej cierpliwych można na wierzchu frużeliny zrobić szlaczki z gorzkiej czekolady.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z czereśniami lub wiśniami
Następny przepis: Sernik z gruszkami i kruszonką