Sernik z frużeliną wiśniową

Sernik z frużeliną wiśniową

Sernik z frużeliną wiśniową to przepyszne połączenie klasycznego sernika na kruchym spodzie z soczystą, lekko kwaśną frużeliną. Frużelina wiśniowa dodaje deserowi nie tylko wspaniałego smaku, ale i apetycznego wyglądu. To doskonały pomysł na deser dla miłośników owocowych wypieków, zwłaszcza tych, które uwielbiają smak wiśni. Ten sernik to także doskonałe rozwiązanie na rodzinną uroczystość lub przyjęcie – zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Każdy kęs sernika z frużeliną wiśniową to prawdziwa uczta dla podniebienia, która z pewnością zachwyci wszyskich łasuchów.

Składniki:

  • Blaszka 25×36 cm
  • Kruchy spód:
  • 2 szkl.mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • ok.3/4 kostki masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • Masa Serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 250 g twarogu półtłustego w kostce
  • 8 jajek L
  • szczypta soli
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1,5 szkl.cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny lub ekstrakt cytrynowy
  • Frużelina Wiśniowa:
  • 500 g wiśni
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody

Sernik z frużeliną wiśniową – jak zrobić?

  1. Mąkę i kakao przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.
    Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową szkl. cukru na jasną masę w kolorze koglu, dodać twaróg z wiaderka oraz twaróg z kostki rozgnieciony widelcem, wsypać budyń z mąką ziemniaczaną oraz wlać roztopione i przestudzone masło, sok z cytryny. Miksować krótko tyko do połączenia.
    Białka ubić ze szczyptą soli i szkl. cukru na sztywną pianę. Do masy serowej wmieszać delikatnie łyżką drewnianą ubitą pianę.
    Masę wylać na podpieczony spód. Piec w temp. 170 C ok. 1 godz.
    Po upieczeniu nie wyjmować od razu, tylko uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
    Sernik w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową, żeby za mocno wierzch się nie spiekł.
  2. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie mrożone lub świeże w sezonie, zasypać cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i zagotować.
    Zdjąć z palnika, wrzucić napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia.
    Frużelina powinna mieć konsystencję żelu, po lekkim przestygnięciu wylać na wierzch sernika, rozsmarować równo po całości.

Sernik z frużeliną wiśniową – dodatkowe informacje

Dla bardziej cierpliwych 😉 można na wierzchu frużeliny zrobić szlaczki z gorzkiej czekolady.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z czereśniami lub wiśniami
Następny przepis: Sernik z gruszkami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode