Sernik puszysty z mlekiem w proszku

Sernik puszysty z mlekiem w proszku

Czy marzyliście kiedyś o serniku, który jest nie tylko smaczny, ale także puszysty i lekki jak chmurka? Teraz to marzenie może stać się rzeczywistością dzięki przepisowi na sernik puszysty z mlekiem w proszku. Dzięki zastosowaniu tego nietypowego składnika, ciasto zyskuje delikatność i unikalny smak. Przepis ten stwarzza możliwość przygotowania czegoś wyjątkowego dla swoich bliskich – niewątpliwie zachwyci wszelkich łasuchów. Sernik puszysty z mlekiem w proszku to propozycja nie tylko dla doświadczonych cukierników, ale również dla osób szukających nowych wyzwań kulinarncyh. Czy jesteście gotowi odkryć ten wyjątkowy smak?

Składniki:

  • Blaszka 25×36 cm
  • Spód:
  • duża paczka herbatników
  • Masa Serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1,5 szkl. zimnego mleka
  • 1,5 szkl. mleka w proszku
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany 18 %

Sernik puszysty z mlekiem w proszku – jak zrobić?

  1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć herbatniki.
    Sernik Puszysty z Mlekiem w Proszku.
  2. Przechodzimy do przygotowania masy serowej. Twaróg, żółtka, cukier waniliowy i budyń zmiksować razem na gładką masę, następnie cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas miksując. Wsypać mleko w proszku i wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a piana sztywna i lśniąca. Do ubitej piany dodajemy na przemian masę serową, zimne mleko mieszamy, za każdym razem mieszamy delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą. Gotową masę wylewamy na herbatniki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. godzinę, gdyby góra za bardzo zaczęła się przypiekać, możecie uchylić piekarnik i przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
    Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy go tak do wystygnięcia nie ruszamy, gdy sernik przestygnie robimy polewę, masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Następnie wsypujemy cukier, podgrzewamy do rozpuszczenia, wsypujemy kakao, wrzucamy śmietanę, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia, sernik smarujemy przestudzoną polewą i wkładamy go do lodówki najlepiej na noc, żeby dobrze ściągnął.
    Sernik Puszysty z Mlekiem w Proszku.

Słowa kluczowe: sernik puszysty moje wypieki, przepis na sernik z mlekiem w proszku

Sernik puszysty z mlekiem w proszku – dodatkowe informacje

Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy go tak do wystygnięcia nie ruszamy, żeby nie opadł.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik przekładany
Następny przepis: SERNIK SIOSTRY ANIELI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode