Sernik puszysty z mlekiem w proszku
Czy marzyliście kiedyś o serniku, który jest nie tylko smaczny, ale także puszysty i lekki jak chmurka? Teraz to marzenie może stać się rzeczywistością dzięki przepisowi na sernik puszysty z mlekiem w proszku. Dzięki zastosowaniu tego nietypowego składnika, ciasto zyskuje delikatność i unikalny smak. Przepis ten stwarzza możliwość przygotowania czegoś wyjątkowego dla swoich bliskich – niewątpliwie zachwyci wszelkich łasuchów. Sernik puszysty z mlekiem w proszku to propozycja nie tylko dla doświadczonych cukierników, ale również dla osób szukających nowych wyzwań kulinarncyh. Czy jesteście gotowi odkryć ten wyjątkowy smak?
admin
Składniki:
- Blaszka 25×36 cm
- Spód:
- duża paczka herbatników
- Masa Serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 6 jajek
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g
- 3/4 szkl. oleju
- 1,5 szkl. zimnego mleka
- 1,5 szkl. mleka w proszku
- szczypta soli
- Polewa:
- 0,5 kostki masła lub margaryny
- 0,5 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany 18 %
Sernik puszysty z mlekiem w proszku – jak zrobić?
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć herbatniki.
- Przechodzimy do przygotowania masy serowej. Twaróg, żółtka, cukier waniliowy i budyń zmiksować razem na gładką masę, następnie cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas miksując. Wsypać mleko w proszku i wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a piana sztywna i lśniąca. Do ubitej piany dodajemy na przemian masę serową, zimne mleko mieszamy, za każdym razem mieszamy delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą. Gotową masę wylewamy na herbatniki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. godzinę, gdyby góra za bardzo zaczęła się przypiekać, możecie uchylić piekarnik i przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy go tak do wystygnięcia nie ruszamy, gdy sernik przestygnie robimy polewę, masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Następnie wsypujemy cukier, podgrzewamy do rozpuszczenia, wsypujemy kakao, wrzucamy śmietanę, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia, sernik smarujemy przestudzoną polewą i wkładamy go do lodówki najlepiej na noc, żeby dobrze ściągnął.
Słowa kluczowe: sernik puszysty moje wypieki, przepis na sernik z mlekiem w proszku
Sernik puszysty z mlekiem w proszku – dodatkowe informacje
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy go tak do wystygnięcia nie ruszamy, żeby nie opadł.