Sernik na zimno z musem brzoskwioniowym

Sernik na zimno z musem brzoskwioniowym

Kiedy temperatura na zewnątrz zaczyna się piąć do góry, nic tak nie orzeźwia jak łatwe do przygotowania, słodkie przekąski. Sernik na zimno z musem brzoskwiniowym to propozycja na letni deser, który zachwyci miłośników klasycznego sernika, jak i tych, którzy uwielbiają orzeźwiające, owocowe smaki. Kruchy spód, kremowy sernik oraz słodko-kwasne brzoskwinie tworzą idealną kombinację, która doskonale smakuje na letnie popołudnie lub jako deser po obiedzie. Bez pieczenia, z minimum składników, a efekt końcowy? Wyjątkowo smakowity i zaskakujący!

Składniki:

  • 1 kilogram sera z wiaderka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 400 mililitrów śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 gramów biszkoptów
  • Puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Sernik na zimno z musem brzoskwiniowym – jak zrobić?

  1. 1.

    Przygotowujemy większą miske, do której przekładamy ser z dodatkiem cukru wanilinowego i cukru pudru. Składniki miksujemy.

  2. 2.

    W garnku zagotowujemy śmietanę kremówkę. Następnie dodajemy do niej żelatynę, mieszamy i zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie mieszamy aż do połączenia składników.

  3. 3.

    Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy biszkopty.

  4. 4.

    Do zmiksowanego sera dodajemy ciepłą śmietankę i mieszamy. Wymieszaną masę serową ostrożnie wylewamy na biszkopty i odkładamy do lodówki aż do zastygnięcia, ok. 2h.

  5. 5.

    Gdy ser już zastygł, przygotowujemy galaretkę, rozrabiając ją w 2/3 szklanki wody. W międzyczasie gdy galaretka stygnie, kroimy brzoskwinie na mniejsze kawałki i za pomocą blendera rozdrabniamy, aż do powstania jednolitej konsystencji, musu. Zimną galaretkę dodajemy do brzoskwiń i całość wylewamy na ser. Całość dalej chłodzimy aż do zastygnięcia musu owocowego, ok. 3h.

Sernik na zimno z musem brzoskwiniowym – dodatkowe informacje

Zamiast brzoskwiń równie dobrze można użyć innych owoców, zmieniając przy tym smak dodawanej galaretki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik na zimno z jagodami i mango
Następny przepis: Tort sernikowy na zimno z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode