Sernik na zimno z musem brzoskwioniowym
Składniki:
- 1 kilogram sera z wiaderka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 400 mililitrów śmietany 30%
- 2 łyżki żelatyny
- 100 gramów biszkoptów
- Puszka brzoskwiń
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Sernik na zimno z musem brzoskwiniowym – jak zrobić?
-
1.
Przygotowujemy większą miske, do której przekładamy ser z dodatkiem cukru wanilinowego i cukru pudru. Składniki miksujemy.
-
2.
W garnku zagotowujemy śmietanę kremówkę. Następnie dodajemy do niej żelatynę, mieszamy i zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie mieszamy aż do połączenia składników.
-
3.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy biszkopty.
-
4.
Do zmiksowanego sera dodajemy ciepłą śmietankę i mieszamy. Wymieszaną masę serową ostrożnie wylewamy na biszkopty i odkładamy do lodówki aż do zastygnięcia, ok. 2h.
-
5.
Gdy ser już zastygł, przygotowujemy galaretkę, rozrabiając ją w 2/3 szklanki wody. W międzyczasie gdy galaretka stygnie, kroimy brzoskwinie na mniejsze kawałki i za pomocą blendera rozdrabniamy, aż do powstania jednolitej konsystencji, musu. Zimną galaretkę dodajemy do brzoskwiń i całość wylewamy na ser. Całość dalej chłodzimy aż do zastygnięcia musu owocowego, ok. 3h.
Sernik na zimno z musem brzoskwiniowym – dodatkowe informacje
Zamiast brzoskwiń równie dobrze można użyć innych owoców, zmieniając przy tym smak dodawanej galaretki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik na zimno z jagodami i mango
Następny przepis: Tort sernikowy na zimno z truskawkami