Sernik na zimno z jagodami i mango

Sernik na zimno z jagodami i mango

Zapraszamy na owocowy rarytas, który z pewnością ożywi każde letnie popołudnie! Sernik na zimno z jagodami i mango to propozycja dla miłośników wyjątkowych smaków. Połączenie kwaskowatych jagód i egzotycznego mango tworzy eksplozję owocowych nut, które doskonale komponują się z kremowym sernikiem. Wyjątkowość deseru podkreśla kremowy smak serka, którego tekstura sprawia, że sernik jest niezwykle delikatny. To kwintesencja lata zamknięta w jednym deserze! Jeśli chcesz zaskoczyć swoje podniebienie i uraczyć gości niebanalnym deserem, ten przepis na sernik z jagodami i mango jest właśnie dla ciebie.

Składniki:

  • 200 g biszkoptów w kształcie paluszków (lady fingers)
  • Sernik:
  • 1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 1/2 łyżki żelatyny
  • 200 g mrożonych lub świeżych jagód
  • 250 g puree z mango
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 100 g jagód (mrożonych lub świeżych)
  • kiść bezpestkowych, zielonych winogron

Sernik na zimno z jagodami i mango – jak zrobić?

  1. Formę (u mnie 22 x 30 cm) wyłożyć biszkoptami. Jagody (jeśli są mrożone) odmrozić, przełożyć do miski i zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody.

    W dużej misce zmiksować ser z cukrem pudrem śmietaną oraz ekstraktem. Masę serową podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać jagody i połączyć całość mikserem. Cienką strużką wlać połowę rozpuszczonej żelatyny cały czas miksując. Masę serowo-jagodową przelać na biszkopty i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Drugą porcję masy serowej połączyć z pure z mango i cienką strużką wlewać pozostałą żelatynę cały czas miksując. Masę serową z mango przelać na zastygniętą masę jagodową. Wstawić do lodówki do stężenia.

  2. Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Na wierzchu sernika dać jagody oraz winogrona. Owoce zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Sernik na zimno z jagodami – dodatkowe informacje

Do sernika można użyć także gotowej pulpy z mango (z puszki) lub mrożonego mango – należy je wcześniej rozmrozić i zmiksować na pure.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SERNIK NA ZIMNO Z BITĄ ŚMIETANĄ
Następny przepis: Sernik na zimno z musem brzoskwioniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode