Serek Capreggio z pomidorem
Ten niezwykle pyszny i prosty przepis na Serek Capreggio z pomidorem to doskonały sposób na szybką i zdrową przekąskę. Używając tylko kilku składników, jesteśmy w stanie stworzyć coś, co nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również dostarcza nam niezbędnych składników odżywczych. Serek Capreggio, znany ze swego delikatnego smaku i kremowej konsystencji, doskonale komponuje się z soczystym pomidorem, tworząc harmonijną symfonię smaków. To danie jest tak proste, że nie potrzeba do niego specjalnych umiejętności kucharskich. Doskonałe na śniadanie, kolację czy imprezową przekąskę. Taki serek Capreggio z pomidorem z pewnością przyciągnie uwagę niejednej osoby.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g sera białego typu włoskiego Capreggio
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 mięsisty pomidor (ok.150 g)
- sól
- pieprz
- gałązka bazylii
Serek capreggio z pomidorem – jak zrobić?
-
1.
Ser capreggio przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem. Łączymy z jogurtem naturalnym, przyprawiamy do smaku solą i dokładnie mieszamy. -
2.
Pomidora zalewamy wrzątkiem, po chwili wyjmujemy i schładzamy. Obieramy ze skórki, przekrawamy i usuwamy pesteczki. Miąższ osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy szczyptą pieprzu i mieszamy. -
3.
Za pomocą obręczy do przystawek formujemy porcje w kształcie wieżyczek: na spód dajemy 2 łyżki serka, wyrównujemy powierzchnię, następnie 2 łyżki pomidorów, wyrównujemy, 2 łyżki serka, wyrównujemy. Wierzch posypujemy posiekanymi drobno listkami bazylii (u mnie bazylia grecka o drobnych listkach).
Porady – dodatkowe informacje
Serek Capreggio można zastąpić zwykłym twarogiem. Przystawkę można również ułożyć w szklanej salaterce, aby było widać warstwy. Można również pokrojone pomidory i bazylię dodać do serka z jogurtem i wymieszać. Taki twarożek będzie na pewno równie smaczny, ale mniej dekoracyjny. Korzystając z obręczy o średnicy 75 mm otrzymamy 2 duże porcje, jeśli dysponujemy mniejszą obręczą, trzeba odpowiednio zmniejszyć ilość serka i pomidorów tworzących warstwy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Serduszka po brazylijsku.
Następny przepis: Serduszko z kabanosa z jajkiem na chlebie tostowym z keczupem