Serek Capreggio z pomidorem

Serek Capreggio z pomidorem

Ten niezwykle pyszny i prosty przepis na Serek Capreggio z pomidorem to doskonały sposób na szybką i zdrową przekąskę. Używając tylko kilku składników, jesteśmy w stanie stworzyć coś, co nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również dostarcza nam niezbędnych składników odżywczych. Serek Capreggio, znany ze swego delikatnego smaku i kremowej konsystencji, doskonale komponuje się z soczystym pomidorem, tworząc harmonijną symfonię smaków. To danie jest tak proste, że nie potrzeba do niego specjalnych umiejętności kucharskich. Doskonałe na śniadanie, kolację czy imprezową przekąskę. Taki serek Capreggio z pomidorem z pewnością przyciągnie uwagę niejednej osoby.

Składniki:

  • 250 g sera białego typu włoskiego Capreggio
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 mięsisty pomidor (ok.150 g)
  • sól
  • pieprz
  • gałązka bazylii

Serek capreggio z pomidorem – jak zrobić?

  1. 1.
    Ser capreggio przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem. Łączymy z jogurtem naturalnym, przyprawiamy do smaku solą i dokładnie mieszamy.
  2. 2.
    Pomidora zalewamy wrzątkiem, po chwili wyjmujemy i schładzamy. Obieramy ze skórki, przekrawamy i usuwamy pesteczki. Miąższ osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy szczyptą pieprzu i mieszamy.
  3. 3.
    Za pomocą obręczy do przystawek formujemy porcje w kształcie wieżyczek: na spód dajemy 2 łyżki serka, wyrównujemy powierzchnię, następnie 2 łyżki pomidorów, wyrównujemy, 2 łyżki serka, wyrównujemy. Wierzch posypujemy posiekanymi drobno listkami bazylii (u mnie bazylia grecka o drobnych listkach).

Porady – dodatkowe informacje

Serek Capreggio można zastąpić zwykłym twarogiem. Przystawkę można również ułożyć w szklanej salaterce, aby było widać warstwy. Można również pokrojone pomidory i bazylię dodać do serka z jogurtem i wymieszać. Taki twarożek będzie na pewno równie smaczny, ale mniej dekoracyjny. Korzystając z obręczy o średnicy 75 mm otrzymamy 2 duże porcje, jeśli dysponujemy mniejszą obręczą, trzeba odpowiednio zmniejszyć ilość serka i pomidorów tworzących warstwy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Serduszka po brazylijsku.
Następny przepis: Serduszko z kabanosa z jajkiem na chlebie tostowym z keczupem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode