Serdelki z serem

Serdelki z serem

Przepis na serdelki z serem to doskonała propozycja na prosty, a zarazem smaczny posiłek. Jest to danie uniwersalne, które sprawdzi się zarówno na ciepłą kolację, jak i w formie przekąski na imprezę bądź grilla. Serdelki „ubrane” w aromatyczny ser to smakowe połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom mięsnych przysmaków. To świetny sposób na ożywienie tradycyjnej receptury i dodanie do niej odrobiny wyrafinowanego smaku. Są więc idealne dla tych, którzy szukają łatwych, ale ciekawych rozwiązań w kuchni.

Składniki:

  • 70 dag mielonej wieprzowiny
  • 30 dag startego sera mozzarella
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka soli (ilość wg uznania)
  • Szczypta pieprzu
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • Jelita naturalne
  • 4 listki laurowe
  • 8 kulek ziela angielskiego

Serdelki z serem – jak zrobić?

  1. Mięso połączyć z serem i przyprawami (bez ziela angielskiego i liścia laurowego), dodać wodę.
  2. Jelita namoczyć w wodzie, następnie przygotować maszynkę z lejkiem na kiełbasę. W jelita nabijać masę mięsną tworząc małe kiełbaski.
  3. W dużym garnku zagotować wodę z kulkami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi. Następnie włożyć surową kiełbasę i parzyć pod przykryciem 30 minut.

Serdelki z serem – dodatkowe informacje

Należy kontrolować temperaturę wody, jak trochę ostygnie, podgrzewamy ją ponownie wraz z kiełbasą włożoną do garnka. Wody z kiełbasą nie można zagotować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Serduszka po brazylijsku.
Następny przepis: Serduszko z kabanosa z jajkiem na chlebie tostowym z keczupem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode