Serdelki z serem
Przepis na serdelki z serem to doskonała propozycja na prosty, a zarazem smaczny posiłek. Jest to danie uniwersalne, które sprawdzi się zarówno na ciepłą kolację, jak i w formie przekąski na imprezę bądź grilla. Serdelki „ubrane” w aromatyczny ser to smakowe połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom mięsnych przysmaków. To świetny sposób na ożywienie tradycyjnej receptury i dodanie do niej odrobiny wyrafinowanego smaku. Są więc idealne dla tych, którzy szukają łatwych, ale ciekawych rozwiązań w kuchni.
admin
Składniki:
- 70 dag mielonej wieprzowiny
- 30 dag startego sera mozzarella
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka soli (ilość wg uznania)
- Szczypta pieprzu
- 1/4 szklanki zimnej wody
- Jelita naturalne
- 4 listki laurowe
- 8 kulek ziela angielskiego
Serdelki z serem – jak zrobić?
- Mięso połączyć z serem i przyprawami (bez ziela angielskiego i liścia laurowego), dodać wodę.
- Jelita namoczyć w wodzie, następnie przygotować maszynkę z lejkiem na kiełbasę. W jelita nabijać masę mięsną tworząc małe kiełbaski.
- W dużym garnku zagotować wodę z kulkami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi. Następnie włożyć surową kiełbasę i parzyć pod przykryciem 30 minut.
Serdelki z serem – dodatkowe informacje
Należy kontrolować temperaturę wody, jak trochę ostygnie, podgrzewamy ją ponownie wraz z kiełbasą włożoną do garnka. Wody z kiełbasą nie można zagotować.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Serduszka po brazylijsku.
Następny przepis: Serduszko z kabanosa z jajkiem na chlebie tostowym z keczupem