Ser topiony na parze z kminkiem
Ciesz się wyjątkowym smakiem topionego sera przygotowanego na parze z dodatkiem kwintesencji aromatu – kminku. Ser topiony na parze z kminkiem to idealne połączenie gładkiej i kremowej konsystencji sera z wyrazistym, odrobinę pikantnym posmakiem kminku. Ten prosty, a zarazem wyrafinowany przepis to doskonały pomysł na posiłek lub przekąskę. Użycie pary do topienia sera pozwala zachować jego bogactwo smaku bez nadmiernego przetapiania. Doskonały dla miłośników sera, gotowanie na parze jest także zdrowszą alternatywą dla smażenia. Na pewno docenisz ten smakowity ser z nutą kminku – idealny do chleba, krakersów czy sałatek!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram tłustego twarogu
- 1 jajko
- 0,5 kostki masła
- Sól
- Kminek
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Ser topiony na parze z kminkiem – jak zrobić?
- Twarożek włożyć do metalowej miski, rozgnieść, dodać sodę, trochę soli, kminek i odstawić na 2 godziny. Potem miskę z twarożkiem położyć na garnek z gotującą się wodą, dodać masło i mieszać. Gdy twarożek się rozpuści, dodać rozmącone jajko i dobrze wymieszać.
- Wlać do miski wypłukanej zimną wodą i odstawić do wystygnięcia.
Ser topiony na parze z kminkiem – dodatkowe informacje
Twaróg można trzymać dłużej i wtedy twaróg się wysuszy i ser będzie bardziej zwarty.