Ser prażony

Ser prażony

Ser prażony to smaczna i prosta w przygotowaniu przekąska, która zaskoczy swoim wyjątkowym smakiem niejednego miłośnika kulinarnych doświadczeń. Jest niezwykle wszechstronny – możemy go podać na ciepło z pieczywem, jako dodatek do sałatki lub jako samodzielny przystawek. W zależności od wybranego sera, smak potrawy może być łagodny, pikantny czy intensywny. To doskonały sposób, by w prosty sposób, bez użycia wielu składników, zaskoczyć najbliższych wyjątkowym daniem. Spróbuj przepisu na ser prażony i przekonaj się sam, jak niewiele trzeba, by cieszyć się smakiem prawdziwej kuchni.

Składniki:

  • Kostka żółtego sera (twardego)
  • 1 jajko
  • Bułka tarta

Ser prażony – jak zrobić?

  1. Kostkę sera żółtego kroimy w plastry, każdy o grubości około 1cm. Plastry panierujemy jak kotlety, z tą różnicą że robimy to podwójne, troszkę panierkę ugniatając, dociskając do sera. Najpierw maczamy plaster w rozmąconym jajku następnie w bułce tartej. Dociskamy panierkę (głównie po bokach). Kolejny raz maczamy ten sam plaster w jajku i znów w bułce tartej, dokładnie dociskając panierkę. Czynność tą powtarzamy z każdym kawałkiem. Smażymy do przypieczenia się panierki z obydwu stron, łącznie około 4 min. Ważne jest aby smażyć w dość sporej ilości oleju bardzo dobrze rozgrzanego. W przeciwnym razie ser będzie smażył się długo i wypłynie na patelnię.
  2. Podajemy z frytkami i ulubioną sałatką, lub po prostu z sałatką i sosem.

Ser prażony – dodatkowe informacje

Przed smażeniem, opanierowane plastry seru prażonego najlepiej schłodzić przez minimum 15 min w lodówce. Dzięki temu ser nie wypłynie podczas smażenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ser na podpuszczce
Następny przepis: Serbska zupa fasolowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode