Schab ze śliwką
Chcemy przedstawić przepis na niecodzienny sposób przygotowania schabu. Mowa tutaj o schabie ze śliwką, danie to można przyrządzić z łatwo dostępnych składników, które mozna znaleźć nawet w Biedronce. To danie idealnie łączy w sobie słodkość śliwek ze słonym smakiem mięsa. Śliwka nadaje mięsu delikatności i soczystości, a schab staje się niezwykle aromatyczny. Dodatek śliwek i sosu, w którym się dusi, potęguje to doznania smakowe. To doskonały pomysł na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek. Schab ze śliwką to danie, które z pewnością nie jest codziennie serwowane na stołach polskich domów, ale zasługuje na szczególne uznanie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram schabu bez kości
- suszone śliwki
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- majeranek
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- trochę oleju
- Dodatkowo:
- folia do pieczenia
Schab ze śliwką – jak zrobić?
-
1.
Schab umyć. Następnie naciąć w środku długim ostrym nożem na wylot. Tak żeby powstał wąski tunel.
-
2.
Następnie powciskać ciasno śliwki.Tyle ile się zmieści. Mięso natrzeć przyprawą i obsypać majerankiem. Tak przygotowany schab, przełożyć do miski i delikatnie polać olejem.
-
3.
Nakryć pokrywką, talerzem, lub folią aluminiową. Wstawić na dobę, lub dwie do lodówki. Im dłużej tym lepiej 🙂 Po tym czasie włożyć mięso do rękawa do pieczenia. Na wierzchu schabu ułożyć pokrojony czosnek i liście laurowe. Zamknąć rękaw i ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym.
-
4.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 1 godzinę i 40 minut.
Schab ze śliwką – dodatkowe informacje
Zamiast gotowej mieszanki przypraw, można użyć swoich ulubionych.