Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

Chcemy przedstawić przepis na niecodzienny sposób przygotowania schabu. Mowa tutaj o schabie ze śliwką, danie to można przyrządzić z łatwo dostępnych składników, które mozna znaleźć nawet w Biedronce. To danie idealnie łączy w sobie słodkość śliwek ze słonym smakiem mięsa. Śliwka nadaje mięsu delikatności i soczystości, a schab staje się niezwykle aromatyczny. Dodatek śliwek i sosu, w którym się dusi, potęguje to doznania smakowe. To doskonały pomysł na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek. Schab ze śliwką to danie, które z pewnością nie jest codziennie serwowane na stołach polskich domów, ale zasługuje na szczególne uznanie.

Składniki:

  • 1 kilogram schabu bez kości
  • suszone śliwki
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • trochę oleju
  • Dodatkowo:
  • folia do pieczenia

Schab ze śliwką – jak zrobić?

  1. 1.

    Schab umyć. Następnie naciąć w środku długim ostrym nożem na wylot. Tak żeby powstał wąski tunel.

  2. 2.

    Następnie powciskać ciasno śliwki.Tyle ile się zmieści. Mięso natrzeć przyprawą i obsypać majerankiem. Tak przygotowany schab, przełożyć do miski i delikatnie polać olejem.

  3. 3.

    Nakryć pokrywką, talerzem, lub folią aluminiową. Wstawić na dobę, lub dwie do lodówki. Im dłużej tym lepiej 🙂 Po tym czasie włożyć mięso do rękawa do pieczenia. Na wierzchu schabu ułożyć pokrojony czosnek i liście laurowe. Zamknąć rękaw i ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym.

  4. 4.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 1 godzinę i 40 minut.

Schab ze śliwką – dodatkowe informacje

Zamiast gotowej mieszanki przypraw, można użyć swoich ulubionych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab ze śliwką
Następny przepis: Schab ze śliwką i morelą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode