Schab ze śliwką
Zapraszamy do odkrycia unikatowego przepisu z naszej kuchni: soczystego schabu ze śliwką. Ta apetyczna potrawa łączy w sobie tradycyjne smaki polskiej kuchni z nutą słodkości. Bogactwo aromatów i smaków sprawia, że danie jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także pachnące i kuszące wyglądem. Zapewniamy, że schab ze śliwką zaskoczy zarówno ciebie, jak i twoich gości niezwykłą mieszanką smaków, które podkreślą charakter każdej domowej uczty. To doskonały pomysł na rodzinny obiad lub specjalną okazję. Schab ze śliwką – niebanalna propozycja dla tych, którzy cenią tradycyjne składniki w nowoczesnym wydaniu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 kg schabu
- suszone śliwki ok 15 sztuk
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1 cebula
- oliwa
- łyżka octu jabłkowego
- Dodatkowo rękaw do pieczenia
Schab ze śliwką – jak zrobić?
- Ostrym nożem drążymy dziurę po środku schabu, wkładamy śliwki, upychając ile wejdzie.
- 2 łyżki oliwy wymieszać z octem, solą i pieprzem, nasmarować mięso z dwóch stron. Posypujemy majerankiem.
- Do rękawa dajemy pokrojoną cebulę i wkładamy schab.
- Pieczemy ok 2 h w 180 st.
SMACZNEGO 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
Soczysty schab ze śliwką jest pyszny ,świeżo upieczony jak i za parę dni.